Husk på, at der også er projekter, der gøres færdig

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Trods en perlerække af gode nøgletal har byggeriet tilsyneladende svært ved at komme det sidste stykke op i det positive felt i Danmarks Statistiks månedlige sæsonkorrigerede konjunkturindikator. For tredje måned i træk landede indikatoren i september på et nettotal på -4.

Jeg understreger, at det går godt i den danske bygge- og anlægsbranche.

Men når der i medierne ofte tales om decideret byggeboom og overophedning, så er det måske, fordi man ind i mellem glemmer den banale kendsgerning, at der altså også er bygge- og anlægsarbejder, der færdiggøres.

Her kan jeg nævne Århushistorien med letbanen og Metro Cityringen, der nærmer sig sin afslutning. I Hovedstaden er ikoniske byggerier som det nye Mærsk Tårnet på Panum og Axel Towers fornyligt afsluttet.

Derfor er det måske heller ikke så underligt, at ordrebeholdningen i bygge- og anlægsbranchen faktisk udvikler sig ret stabilt. De seneste to år har der i gennemsnit været mellem 4,5 og 5,5 måneders arbejde i byggeriets ordrebøger, og nu senest en ordrebeholdning svarende til 5,3 måneders arbejde opgjort i september.

Regelmæssighed om håndværkerfradraget

Efter den politiske afklaring af bilafgifterne, opfordrer Dansk Byggeri til, at der også hurtigst muligt kommer en afklaring af et forhåbentlig permanent håndværkerfradrag med fortsat fradrag til privatforbrugerne for håndværksydelser.

Håndværkerfradraget har levet en rigeligt omskiftelig tilværelse. Hvis der er noget, forbrugerne og virksomhederne ikke har brug for, så er det en ny omgang stop-and-go aktivitet, hvor man er nødt til at hamstre håndværksopgaver op til nytår med udsigt til en eventuel afskaffelse af håndværksdelen af BoligJobordningen.

Relateret indhold