God omsætning i byggecentrene

Omsætningen i 4. kvartal 2015 er den bedste siden 2009 i de danske byggecentre. Men de halter stadig efter resten af Europa.
Der var godt gang i de danske byggecentre i 4. kvartal 2015, omend i lidt mindre omfang end ved Byggeri '16. Foto: Michael Westermann.
Der var godt gang i de danske byggecentre i 4. kvartal 2015, omend i lidt mindre omfang end ved Byggeri '16. Foto: Michael Westermann.

Selv om omsætningen i landets byggecentre faldt med næsten en milliard kroner fra 3. til 4. kvartal i 2015, er den nyeste opgørelse alligevel positiv læsning i byggecentrene. For 4. kvartal 2015 er det bedste i mange år, selv om den generelle vækst står stille og boliginvesteringerne falder. Til gengæld formår byggecentrene fortsat at holde priserne på byggematerialer nede. Det er således endnu en gang stigende omkostninger til arbejdsløn, der trækker de samlede byggeomkostninger op.

– Det er glædeligt at se, at byggecentrene fortsat formår at lave så gode resultater i betragtning af, at økonomien ser ud til at stå stille. Og det er særligt fornemt, når man tænker på, hvor intens konkurrencen er i branchen. Byggecentrene fortsætter med at holde omkostningsniveauet for byggeriet nede, hvilket vidner om, at prisen på byggematerialer fortsat er meget lav, siger adm. direktør i Brancheforeningen Danske Byggecentre, Palle Thomsen, i en pressemeddelelse.

Jeg kan ikke se, hvorfor det åbenbart er en naturlov, at Norge, Sverige og resten af Europa skal have så gode vækstrater, når Danmark ikke kommer ud af stedet.

Palle Thomsen Adm. direktør, Danske Byggecentre

Høj beskæftigelse

Den markante udvikling i lønomkostningerne kan ifølge Danske Byggecentre formentlig ses som et resultat af, at beskæftigelsen fortsat er meget høj i byggeriet, og at der endelig ser ud til at være kommet lidt gang i påbegyndelsen af nye boligbyggerier, som for første gang i flere kvartaler oplevede en markant stigning i 4. kvartal. Der blev påbegyndt næsten 400 flere byggerier i 4. kvartal 2015 end i samme kvartal 2014. Det er en stigning på omkring 18 procent.

Væksten i dansk økonomi er dog stadig svag og halter fortsat meget efter udviklingen i vores nabolande. Det samme gælder virksomhedernes investeringsniveau, der stadig ligger markant under niveauet i resten af Norden.

– Som vi ser det, er der efterhånden ikke mange gode argumenter tilbage for ikke at have ensidigt fokus på en endog meget ambitiøs vækstdagsorden, herunder en skattereform, der i høj grad fremmer forbruget og gør det væsentligt mere attraktivt at arbejde. Jeg kan i hvert fald ikke se, hvorfor det åbenbart er en naturlov, at Norge, Sverige og resten af Europa skal have så gode vækstrater, når Danmark ikke kommer ud af stedet, siger Palle Thomsen.

Presset renoveringsmarked

Han håber også, at regeringen vil se fordomsfrit på de svenske erfaringer med ROT-fradraget.

– Boliginvesteringerne i Danmark falder kvartal for kvartal, og som vi kan se, er markedet for byggematerialer til eksempelvis renovering af boliger stadig utrolig hårdt presset. Jeg så gerne, at man i det mindste testede den svenske model af i Danmark. Ikke kun for vores skyld – langt hovedparten af Danmarks værdi består af bygninger, og hvis det bliver en tendens, at der ikke bliver investeret i disse bygninger, mister vi lynhurtigt kæmpe værdier, der skal findes på et andet tidspunkt, slutter Palle Thomsen.

Relateret indhold