Fremtidens kontorbygning dyrker det udvidede fællesskab

I London har Henning Larsen givet deres bud på fremtidens kontormiljø - det handler om at mødes, være aktive og dyrke det sociale.
Landsby-pladsen i foyeren byder på fælleskab og aktiviteter. Illustration Henning Larsen.
Landsby-pladsen i foyeren byder på fælleskab og aktiviteter. Illustration Henning Larsen.

Efter over et år med udbredt hjemmearbejde har mange haft travlt med at dømme kontorerene ude som virksomhedens primære arbejdsplads. Især i de første måneder efter pandemien satte ind.

Senere fik man dog øjnene op for de mange kvaliteter, der er ved at mødes og arbejde fysisk i sammen rum. Og netop kontoret som omdrejningspunkt for fællesskabet er tanken i en kontorbygning tegnet af i Henning Larsen Architects, der dækker alle aspekter ved et aktivt og socialt arbejdsliv.

Midt i Westminster, tæt på Buckingham Palace, på 105 Victoria Street ligger bygningen på 470.000 kvadratmeter, som også er Henning Larsens første projekt i London.

Cykelrampe til underjordiske faciliteter. Illustration: Henning Larsen.
Cykelrampe til underjordiske faciliteter. Illustration: Henning Larsen.

Det bliver en kontorbygning med blandet brug, som foruden kontorer også skal blive et mødested med rum til samarbejde, fest, sport og afslapning for kontorfolket og hele byen.

Et naturligt mødested

– Vores ambition for projektet er at skabe en aktiv bydestination i hjertet af London, en lille lomme af offentligt rum, der er lige så energisk og mangfoldig som byen selv, siger Jacob Kurek, partner hos Henning Larsen.

Det er bygningens store åbne foyer, der er omdrejningspunktet for det kommende kontor- og bofællesskab.

– I stedet for en traditionel kontorfoyer og reception i stueetagen har vi designet en overdækket offentlig plads, Village Square. Den fungerer som et stor forsamlingssted, der går gennem stueetagen og bruges til alt fra markedsplads, mødested og tilpasses til forskellige begivenheder med modeshows, koncerter og udstillinger, fortæller Jacob Kurek.

Hele bygninger er også designet til at understøtte sundheds- og fitnesstilbud. En stor snoet trappe og cykelrampe forbinder Village Square’en med en underjordisk cykelparkering og værksted, gymnastiksal og multi-purpose begivenheds- og konferencesal.

– Med Victoria Street tænkte vi ikke kun på vores mål for en bæredygtig og aktiv kontorbygning, men på hvad der forhindrer folk i at træffe de sunde valg nu, forklarer Kurek.

Kontorbygningen skal bygges til BREEAM Outstanding standard og byggeriet forventes at begynde i august 2022.

Relateret indhold