Fald i erhvervsskoleelever

... men flere undgår skolepraktik.
EM i Skills skal lokke flere unge til erhvervsuddannelserne. Arkivfoto: Emil Filtenborg.
EM i Skills skal lokke flere unge til erhvervsuddannelserne. Arkivfoto: Emil Filtenborg.

Undervisningsministeriet er kommet med nye tal for praktikpladssituationen. I september 2018 var der 73.210 elever, der var i gang med et hovedforløb. Det er et fald på 3 procent i forhold til samme måned sidste år.

Det tal bekymrer Danske Erhvervsskoler- og Gymnasiers direktør, Lars Kunov.

– Desværre er der færre i gang med et hovedforløb, og det er jo et udtryk for, at søgningen til erhvervsskolerne stadigvæk falder. Det betyder, at det er endnu vigtigere, at virksomheder og skoler får vist sine tilbud frem, siger Lars Kunov.

Det er dog ikke alt sammen skidt nyt. 2787 elever søger lige nu praktikplads, men 1259 af dem søger med et afsluttet grundforløb, og det er 20 procent færre elever end i september 2017.

– Det ser væsentligt bedre ud med praktiksituationen, og det er positivt. Jeg mærker, at der gøres en brav indsats for at få flere til at tage en elev eller lærling, og det er jo fuldstændigt afgørende. Det er både fra skolerne, organisationerne og virksomhedernes side, siger Lars Kunov.

Færre kommer i skolepraktik

Samtidig er antallet af elever i skolepraktik faldet drastisk fra 7297 i 2017 til 5624 i 2018.

– Det kan være udmærket at gå i praktikcenteret, og vi kan lave nogle gode forløb, men systemet bygger på, at de er ude i virksomhederne. Det er der, de får tilknytningen til arbejdsmarkedet, og det er der, de får netværket, som kan skaffe dem det første job, siger Lars Kunov.

Der er ikke de store ændringer i antallet af indgåede uddannelsesaftaler. Faktisk er der kun en stigning på en procent, når man kigger på september og de tre foregående måneder. Ser man på de foregående 12 måneder er den stigning dog fem procent.

Ny EUD-pakke

I går vedtog et bredt flertal i Folketinget desuden at sige ja tak til en ny erhvervsuddannelsespakke, der blandt andet fjerner omprioriteringsbidraget.

I den nye EUD-aftale er der flere tiltag, der skal få de unge til at vælge erhvervsskolerne. Det starter i folkeskolen, hvor der kommer et øget fokus på de praktiske fag. De unge skal fremover også erklæres uddannelsesegnede til erhvervsuddannelserne, ligesom de skal til gymnasiet i dag.

Derudover er der blandt andet også et nyt forberedende grundforløb, som skal løfte eleverne, der ikke bestod dansk og matematik i folkeskolen.

Relateret indhold