Faglig stolthed skal sende unge i retning af murerfaget

Manglen på medarbejdere i byggebranchen er på sit højeste niveau i knap 15 år, og især murermestrene er hårdt ramt.
Event skal give unge interesse for murefaget. Pressefoto.
Event skal give unge interesse for murefaget. Pressefoto.

Der er brug for en ny generation af murere, lyder meldingen fra landets muremestre.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at 45 procent af landets mestre oplever mangel på arbejdskraft. Det ser desværre ikke ud til at blive bedre lige foreløbigt. I 2030 kommer vi til at mangle næsten 100.000 faglærte.

Ifølge EUC Nord, Byggeriets Uddannelser, Hjørring Kommune og Egernsund Wienerberger skal faglig stolthed og rollemodeller få flere unge til at vælge murerfaget.

I anledningen af DM i Skills tager firekløveret udfordringen op med at skaffe nye, kloge hænder.

Event skal være murbrækker

Fra onsdag 1. september til fredag 3. september skal 500 folkeskoleelever på 8. klassetrin i Hjørring lave små bænk-moduler af murstensskaller på EUC Nord, som skal sættes sammen og udstilles på Sct. Olai Plads i Hjørring.

Formålet med eventen er at skabe interesse for murerfaget ved at give indblik i et fag og en verden, der adskiller sig fra folkeskolen og de gymnasiale uddannelser, men som rummer utroligt mange muligheder.

– Vi giver de unge materialerne i hænderne og forsøger at åbne deres øjne for, at de som murere kan være detaljeorienterede, arbejde med bæredygtighed og være med til at forme Danmark gennem ikoniske byggerier. Det giver en stolthed at være med til at skabe noget, og det giver dette event også rum for, siger Kristian Holme Andersen, koordinator og brobygningsansvarlig på EUC Nord og tilføjer:

– Der findes stadig mange fordomme, og som forældre kan vi måske tænke, at vi ikke kan byde vores børn at stå på et stillads i 50 år, men der er jo mange muligheder for videreuddannelse. Derfor er det enormt vigtigt, at folkeskoleeleverne møder rollemodeller på murerfaget, som har en faglig stolthed og tror på, at de er dygtige – så dygtige at de gerne vil konkurrere om et danmarksmesterskab.

Generation mur

Egernsund Wienerberger repræsenterer en hundredårig tradition for mursten og ønsker at føre passionen for murværk videre i de kommende generationer. Derfor er det også vigtigt for teglvirksomheden at være hovedsponsor for murerfaget ved DM i Skills og støtte op om folkeskolearrangementet.

– Der er fyldte ordrebøger i byggeriet og en lang række investeringer, men der er ikke nok hænder til at udføre arbejdet. Derfor er initiativer som DM i Skills vigtige at bakke op om. Vi værdsætter, at unge mennesker går op i at bruge vores materialer korrekt og udføre kvalitetshåndværk. Det vil vi gerne støtte op om, fortæller Peter Høffner Thomsen, kommerciel direktør i Egernsund Wienerberger.

Teglvirksomheden har også sponsoreret alle de mursten, der er blevet brugt i forbindelse med konkurrencerne til DM i Skills, ligesom Egernsund Wienerberger har leveret 3.500 murstensskaller til eventen for 8. klasserne.

– Vi håber, at vi kan være med til at skabe en interesse for murerfaget blandt nogle af folkeskoleeleverne. Der skal nye unge mennesker til for at få et godt og levende fag. Det er nødvendigt med tiltag som dette event, hvor vi kommer ned i øjenhøjde og kan præsentere eleverne for nye perspektiver og en interessant karrierevej med gode jobmuligheder, slutter Peter Høffner Thomsen.

Relateret indhold