Få hjælp til at realisere de grønne ambitioner

For få byggerier indfrier de bæredygtige tanker. Derfor præsenterer Værdibyg nu en vejledning med konkrete anvisninger til, hvordan byggeprojekter holder sig på bæredygtighedssporet.
Upcycle Studios i Ørestad Syd. Foto: Kontraframe.
Upcycle Studios i Ørestad Syd. Foto: Kontraframe.

I mainstream-byggeriet kniber det med at holde projekterne bæredygtige fra start til slut – ambitionerne klarer simpelthen ikke mødet med virkeligheden.

Faktisk oplever byggeriets praktikere igen og igen, at bæredygtighedstiltag minimeres eller spares helt væk i takt med, at byggeprojektet udvikles, lyder det fra Værdibyg, der derfor kommer med den første vejledning i serien om ‘Den bæredygtige byggeproces’, som giver praksisnære og konkrete anvisninger til at bygge mere bæredygtigt.

Vejledningen, der præsenteres i dag til Building Greens konference ‘Bæredygtig Byggeproces’ ved en paneldebat:

– Med den nye vejledning vil vi gerne bidrage med konkrete anvisninger til, hvordan et byggeri kan holdes på bæredygtighedssporet gennem hele byggeprocessen. Nemlig ved at lave et godt bæredygtighedsprogram med tydelige og operationelle krav og målsætninger til bæredygtighed, siger projektchef i Værdibyg, Nina Koch-Ørvad.

En selvfølgelig del af processen

Gitte Gylling Hammershøj Olesen, markedsdirektør i Cowi, er blandt penneførerne på vejledningen, og hun mener, at branchen i høj grad har købt ind på, hvorfor der skal bygges bæredygtigt, men at mange mangler svar på, hvordan man gør i praksis:

– Det gode bæredygtighedsprogram giver et vigtigt afsæt for at kunne skabe samarbejde på tværs i projekter. Det giver os et redskab til at få integreret bæredygtighed i det konkrete projekt og i alle led af byggeprocessen, siger hun og mener, at bæredygtighed med tiden skal blive en naturligt integreret del af byggeprocessen:

– Jeg ønsker mig et nyt dogme i byggeriet, hvor bæredygtighedsprogrammet er en selvfølgelig del af processen, og hvor bæredygtighedsmål og -ambitioner vejer tungere end kortsigtede disponeringer. På den måde kan vi sammen flytte kvaliteten af det vi bygger, renoverer og bruger igen, derhen hvor den burde være, afslutter markedsdirektøren.

Vejledningen kan downloades gratis her.

Relateret indhold