Om PFAS-studiet
- Studiet viser, at:
- – Forekomsten af de undersøgte PFAS-forbindelser lå betydeligt under PFAS-nedfald fra luften samt gældende kravværdier for drikkevand.
- – Koncentrationen var 880-5.500 gange lavere end de gældende kravværdier for drikkevand under antagelse af en samlet PFAS-afgivelse på ét år.
- – Koncentrationen var dertil 8.000-50.000 gange lavere end de gældende kravværdier for drikkevand under antagelse af en fortyndingsfaktor svarende til den årlige nedbør.
- – DTU Sustain har gennemført studiet i samarbejde med Kolding Kommune og Better Energy.
Tidligere på året slog Teknologisk Institut alarm efter fund af de fluorholdige, miljøskadelige kemikalier PFAS i byggematerialer, der blev fundet efter en stikprøvekontrol af ti materialer. Der blev fundet betydelige koncentrationer af PFAS i bl.a. linoleum, tapet, vinyl og maling.
Den voksende bekymring for potentiel PFAS-forurening, der er blevet fundet i bl.a. jord, grundvand, overfladevand, drikkevand, spildevand og endda i regnvand, har de senere år gjort, at opmærksomheden også har været rettet mod en eventuel påvirkning fra overfladebehandling på solcellepaneler.
Men den bekymring ser nu ud til at have været unødig. Det viser en analyse for PFAS på solcellepaneler, som Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har foretaget efter henvendelse fra Kolding Kommune og energiselskabet Better Energy, der påbegyndte opførelsen af en 218 ha stor solcellepark ved Viuf nord for Kolding i august.
Solcelleparken er ifølge Byggefaktas database over bygge- og anlægsprojekter i Danmark delt op i tre delområder i både Kolding og Vejle Kommuner. Anlægget ligger inden for en radius af syv km fra Energinets transformerstation ved Landerupgaard, som skal aftage strømmen. Det samlede anlæg forventes at kunne producere 200 mio. kWh årligt, hvilket svarer til ca. 50.000 enfamiliehuses elforbrug.
Læs også: Efter test og flere PFAS-fund: Store oprensningopgaver ligger forude
Har testet tre forskellige paneltyper
Studiet, som er foretaget af DTU Sustain, viser, at risikoen for PFAS-forurening fra de undersøgte solcellepaneler er minimal. Studiet viser bl.a., at det naturlige nedfald af PFAS over to måneder er 100-500 gange højere end den anslåede samlede mængde af PFAS, der kan frigives fra overfladerne af de testede solceller.
Studiet viser dertil, at forekomsten af de undersøgte PFAS-forbindelser lå betydeligt under PFAS-nedfald fra luften samt gældende kravværdier for drikkevand.
– Vi har testet tre forskellige paneltyper, og vi er lykkedes med at udvikle en metode for aftørring og ekstrahering af PFAS fra solceller med tilfredsstillende genfindelse. Det viser, at metoden virker, siger Lars Michael Skjolding, seniorforsker ved DTU Sustain.
Han understreger samtidig, at studiet ikke kan bruges til at sige noget om PFAS-forbindelsernes oprindelse.
Afgørende dokumentation
De positive resultater betyder, at Kolding Kommune har besluttet at give byggetilladelse til solcelleparken ved Viuf. Her er dele af parken placeret, hvor grundvandet til det lokale vandværk dannes.
Byggetilladelsen er baseret på, at der kun anvendes de typer af paneler, der er testet for PFAS, fortæller Inge Olsen, konstitueret chef for Miljø og Grøn omstilling i Kolding Kommune.
– Det har været afgørende for os, at vi kunne opnå dokumentation for, at der ikke sker problematisk PFAS-forurening fra solcelleparken. Det er en bunden opgave at sikre vores borgere og erhverv rent drikkevand, og i den forbindelse vil vi selvsagt være helt sikre på, at solcelleparken kan være med til at løse den opgave.
Læs også: Ny rensemetode: Giver PFAS-forurenet jord et boblebad
PFAS er svært nedbrydeligt og bliver derfor kaldt evighedsstoffer. Stofferne ophobes i dyr og mennesker – også i Danmark, hvor man som i resten af verden kan måle PFAS i blodet på befolkningen.
Solcelleparken forventes at stå færdig i juli 2024. Budgettet er estimeret til 800 mio. kr.