DTU designer intelligente boliger til Københavns tage

Studerende fra tre DTU-institutter har i samarbejde med byggebranchen udviklet en prototype på fremtidens intelligente storby-bolig. Huset deltager i den internationale Solar Decathlon-konkurrence i Versailles, Frankrig.
Projektet "EMBRACE" er DTU-studerendes bud på, hvordan den stigende fortætning og urbanisering af storbyer kan løses ved at bygge nye boliger på taget af eksisterende bygninger. Ved at opføre beskyttende klimaskærme af glas, der udnytter solens energi, skabes haverum, som giver beboerne bedre livskvalitet og gør storbyer som København grønnere. Visualisering: Mikkel Kirkeskov Knudsen.
Projektet "EMBRACE" er DTU-studerendes bud på, hvordan den stigende fortætning og urbanisering af storbyer kan løses ved at bygge nye boliger på taget af eksisterende bygninger. Ved at opføre beskyttende klimaskærme af glas, der udnytter solens energi, skabes haverum, som giver beboerne bedre livskvalitet og gør storbyer som København grønnere. Visualisering: Mikkel Kirkeskov Knudsen.

En gruppe DTU-studerende har udviklet et ambitiøst projekt til, hvordan byggebranchen kan bygge billige, fleksible og energibesparende boliger på taget af eksisterende bygninger i storbyer som København.

Projektet lægger op til en helt ny måde at bo og leve på med større livskvalitet og mindre energiudgifter. Tanken bag projektet er at skabe energiproducerende, intelligente boliger, hvor energien skabes af solen, kan tilpasses den enkelte beboers behov og deles i et såkaldt smart-grid. Resultatet er en helt ny boligtype, der både er mere miljøvenlig og billigere at bo i end almindelige boliger.

Projektet hedder “EMBRACE” og deltager i dette års internationale konkurrence Solar Decathlon, som åbnede 27. juni i Versailles uden for Paris. Konkurrencens overordnede mål er at fremme forskning, udvikling og viden om bæredygtighed og udnyttelse af solens energi.

Projektet “EMBRACE” er blevet til gennem et tæt samarbejde mellem DTU og en række sponsorer fra byggebranchen, som foruden finansiel støtte har ydet de studerende teknisk sparring og professionel rådgivning.

Projektet tager udgangspunkt i det nye byudviklingsprojekt i Nordhavnen i København, hvor visionen er at skabe en grøn og bæredygtig bydel med fokus på beboelse, transport, grønne områder og udendørs aktiviteter.

Huset blev tidligere på sommeren opført på DTU’s Campus og blev 22. maj åbnet af Klima-, Energi- og Bygningsminister Rasmus Helveg Petersen med deltagelse af den franske ambassadør i Danmark François Zimerays.

Større livskvalitet

– De studerendes projekt er DTU’s 2014-forsøg på at vise på et generelt plan, at en holistisk tilgang til teknik kan føre til radikal innovation i samfundet. Vi ønsker med “EMBRACE” at vise, at DTU kan tænke innovativt og helhedsorienteret og medvirke til at løse aktuelle samfundsproblemer. Projektet er de studerendes bæredygtige svar på behovet for at spare på ressourcer, og på hvordan vi i fremtiden kan bo flere sammen og dele energiudgifter, siger DTU-lektor Christian Rønne, som er leder af Solar Decathlon-projektet.

Kenneth Sørensen, som er formand for de studerendes kommunikationsgruppe i “EMBRACE” kalder projektet en fantastisk mulighed for at afprøve sine tekniske færdigheder i praksis i samarbejde med sponsorer fra erhvervslivet og studerende med andre færdigheder fra de øvrige institutter.

– Solar Decathlon er det tætteste, vi som studerende kommer på et projekt, der har potentiale i virkelighedens verden. Midt i en uddannelse fyldt med teori og skrivebordsprojekter, kan vi her udvikle og færdigdesigne en løsning, der både er fremadskuende og, ikke mindst takket være den viden og de kompetencer vores sponsorer fra erhvervslivet bidrager med, praktisk implementerbar.

Designfasen har varet det meste af et år, og DTU Team dyster mod teams fra 19 andre universiteter ved konkurrencen i Frankrig. Senere på året opstilles huset på Universe Oplevelsespark på Als.

Læs mere om projektet, baggrund og samarbejdspartnere: [url=http://www.solardecathlon.dk]www.solardecathlon.dk[/url]

Relateret indhold