DTU Byg åbner to nye laboratorier, der skal gå i dybden med udvikling af bæredygtige byggematerialer, teknisk geologi og geoteknik. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.
Laboratorierne skal danne grundlag for analyser og forskning, der kan tage de udfordringer op, som klimaforandringer og pres på jordens ressourcer stiller til byggeri og anlæg over hele verden.
– Med de nye faciliteter kan vi blandt andet levere forskningsbaseret viden, der er særdeles nyttig i nye, store anlægsprojekter som for eksempel Femern Bælt, eller ved vedligehold af eksisterende infrastruktur. Samtidig spiller laboratorierne en nøglerolle i udvikling af bæredygtige byggematerialer og cirkulært byggeri, som er forskningsområder, DTU Byg udbygger markant i disse år, siger institutdirektør på DTU Byg, Niels-Jørgen Aagaard.
Cowi ser samarbejdsmuligheder
De nye laboratorier bliver positivt modtaget i byggebranchen. Executive vice president i Cowi Lars Hauge vurderer, at de nye faciliteter vil styrke uddannelsen af ingeniører og føre til et øget samarbejde med virksomheder.
– Det har stor betydning for Cowi, at vi har et teknisk universitet af høj international klasse i Danmark. Laboratoriebaseret undervisning giver de studerende fysisk kontakt med jord, geologi og laboratorie-forsøg, hvilket giver en bedre indsigt i de usikkerheder, der er forbundet med at beskrive konstruktioner i eller på jord. Og det er vigtigt for os, når vi rekrutterer nye kandidater, siger Lars Hauge.
Han håber samtidig på, at Cowi og DTU Byg kan samarbejde i konkrete projekter for eksempel i forbindelse med store bro-, tunnel-, eller vindmølleprojekter.
Indvielsen af de nye laboratorier sker den 28. november og bliver forestået af kronprins Frederik, der også deltager i et fagligt symposium om arktisk byggeri, der holdes som optakt.