DGNB-krav skærpes i 2020 og bliver mere ambitiøse

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2019 - og frem mod 2020. I dag direktør Mette Qvist, Green Building Council Denmark.
Direktør Mette Qvist, Green Building Council Denmark.
Direktør Mette Qvist, Green Building Council Denmark.

Hvad har for dig og din organisation kendetegnet 2019?

Vi har i 2019 oplevet en væsentlig vækst i interessen for bæredygtigt byggeri. Og det handler blandt andet om nødvendigheden i at måle og dokumentere for at komme videre med den grønne dagsorden.

Vores forening har mærket et forøget engagement især fra bygherrer for at bidrage konkret til FNs Verdensmål. Byggeriet spiller en stor rolle i miljøaftryk og generer en omfattende andel af vores samlede affald, så derfor er potentialet stort til at gøre en essentiel forskel.

I 2019 har markant flere kommuner valgt at blive medlem af vores forening, og det skyldes et ønske om at opnå mere viden for at kunne formulere og udføre en ejendomsstrategi, der på dokumenteret vis kan være med til at bidrage til FNs Verdensmål. Vi har således nu 30 kommunale medlemmer, og kan se, at denne tendens vil fortsætte i den nærmere fremtid.

Har enkeltstående begivenheder haft særlig betydning?

Her vil jeg nævne Folketingsvalget 5. juni 2019, som en væsentlig “gamechanger” for vores forenings arbejde. Klimadagsordenen blev et centralt emne for valget, og næsten alle partier havde ønsker om at stille krav til mindre klimaaftryk.

Den nye regering har meldt ambitiøst ud med, at CO2 udslippet i Danmark skal nedsættes med 70 priocent i 2030. Denne vision påvirker selvfølgelig hele værdikæden i byggeriet, og det har medvirket til en større interesse i, hvordan vi måler CO2 på bygninger – såvel nybyggeri som eksisterende bygninger, og det har igen medført mere deltagelse i, hvordan vi stiller krav til den energi, der indgår til produktionen af byggematerialer. Vi bidrager desuden til et nordisk samarbejde, hvor formålet er at harmonisere vores metoder.

Hvilke forventninger har du til 2020?

De politiske vinde er først lige kommet i gang med klima- og ressourcedagsordenen, så det kommende år forventes at byde på konkrete tiltag fra regeringen. Flere gode initiativer for at få dialogen i gang kører allerede med mange aktører, som bidrager til f.ex klimapartnerskaberne.

I forhold til Green Building Councils aktiviteter, så lancerer vi omfattende opgradering af DGNB-kriterierne for såvel bygninger som byområder, hvilket også afspejler den dynamik, som præger agendaen. Det bliver således mere krævende at opnå for eksempel DGNB guld 2020 end tidligere.

Vi sætter også mere fokus på den eksisterende bygningsmasse, da det har høj prioritet hos mange af vores medlemmer. Det kommer til at tage form ved opstart af en pilotfase med værktøjer til måling af CO2 og opfølgende helhedsorienteret strategi for at måle bygningernes fremtidige aftryk.

Sluttelig lancerer vi en bæredygtighedscertificering af en-familie huse, som vi forventer kommer til at engagere private købere af boliger.

Med andre ord bliver 2020 året, hvor det er muligt at efterspørge bæredygtigt byggeri for alle bygningstyper, da branchen har know how og værktøjer til at levere. Vi ønsker på byggeriets vegne, at både det politiske niveau og civilsamfundet vil efterspørge bæredygtigt byggeri i endnu højere grad, som kan måles og dokumenteres. Det vil sætte yderligere strøm til den bæredygtige omstilling.

Relateret indhold