Den store isolerings-ballade

Kritikken af KLH Isolering har på få dage udviklet sig til en skidt sag for hele isoleringsbranchen.
Isoleringsbranchen er udfordret i disse dage, hvor et konkret firma er anklaget for at snyde danske boligejere. Nu er sagen - foreløbig - endt med en politianmeldelse. Foto: Knud Erik Christensen.
Isoleringsbranchen er udfordret i disse dage, hvor et konkret firma er anklaget for at snyde danske boligejere. Nu er sagen - foreløbig - endt med en politianmeldelse. Foto: Knud Erik Christensen.

Den danske isoleringsbranche fylder lige nu mediefladen i en sag, som ikke umiddelbart gør noget godt før branchen. Tværtimod kan den risikere at skade branchens omdømme og skabe mistillid til alle involverede firmaer.

Sagen bunder i en kritik af firmaet KLH Isolering A/S. Først på TV2 og efterfølgende på DR er KLH Isolering anklaget for blandt andet at snyde med sine fakturaer, så kunden har betalt for flere kvadratmeter isolering, end der reelt er udført. Som udførende har KLH Isolering derfor modtaget et for stort tilskud.

Danmarks Radios forbrugerprogram Kontant fremlagde sin kritik torsdag aften 26. januar, hvor privatpersoner, som havde modtaget et tilbud fra KLH Isolering, stod frem med deres undren. I programmet får bestyrelsesformand for KLH Isolering, Jesper Mieritz, lejlighed til at svare på kritikken, men allerede inden valgte isoleringsfirmaet at gå i offensiven.

“Utroværdige kilder”

Cirka ti timer før udsendelsen løber over skærmen, udsendte KLH Isolering en pressemeddelelse med overskriften “I aften forsøger DR sig med karaktermord”, hvori de anklager DR for at bryde sine journalistiske principper.

– Det skal være offentligheden bekendt, at der her bliver tale om et indslag, der ikke efterlever kravene til at blive rubriceret som journalistik. Derfor har KLH Isolering valgt at offentliggøre interviewet i sin fulde længde”, skrev KLH Isolering forud for udsendelsen.

Firmaet har selv optaget interviewet, som de har lagt ud på Youtube.

– Kontant vil basere udsendelsen på udsagn fra bl.a. enkeltpersoner, der aldrig har været kunder samt konkurrenter, der er sure over, at det på 3 år er lykkedes KLH at reducere kundernes udgifter til hulmursisolering med 50 procent. Dette er eneste årsag til, at enkelte konkurrenter fører sig frem med beskyldninger og postulater om KLH, hvilket ganske enkelt ikke har hold i virkeligheden, udtaler Lotte Quist, adm. direktør i KLH Isolering i pressemeddelelsen og fortsætter:

– Vi er Danmarks største isolatør og isolerede i 2016 flere end 4.000 husstande i Danmark. At basere så forrykte påstande på 5-6 utroværdige kilder og så tro, at man kan konkludere noget om hverken os eller vores arbejde er helt og aldeles forrykt.

Politianmeldelse

Ifølge Jesper Mieritz forbryder DR sig mod (citat) “journalistikkens grundprincipper, sit eget etiske charter samt de Presseetiske Regler ved – mod bedrevidende – at basere sin historie på, hvad han betegner som “ikke-signifikant research funderet i non-kilder og non-sager”, lyder det i pressemeddelelsen, der fortsætter:

– Historien er det rene nonsens; en fabrikeret løgnehistorie initieret af nogle konkurrenter, hvilket vi kan dokumentere.

Firmaet havde forud for udsendelsen klaget til DR, men deres kritik har ikke fået DR til at ændre opfattelse, hvorfor udsendelsen blev bragt torsdag aften.

KLH Isolering har derfor allerede varslet et retsligt efterspil mod DR, men nu er de selv blevet bragt tilbage i skudlinjen. Deres kritik rettet mod konkurrenter, som ifølge deres opfattelse skulle have fodret DR med oplysninger, er ikke faldet i god jord hos Dansk Isolerings Garanti (DIG). Det er en forening, der er i gang med at etablere en garantiordning for isoleringsfirmaer, blandt andet med Rambøll som uvildig kontrolinstans.

Det er blandt deres medlemmer, at kritikken mod KLH Isolering underbygges i Kontant, og reaktionen med de skarpe anklager fra KLH Isolering vil DIG ikke finde sig i. Derfor udsendte de kort efter Kontant-udsendelsen torsdag aften selv en pressemeddelelse, hvori de offentliggjorde, at de havde politianmeldt KLH Isolering.

Vil stoppe fusk

– Både TV2 og DR har de seneste dage fortalt den ene historie efter den anden om KLHs arbejdsmetoder. Mangelfuldt og sjusket arbejde, fejlopmålinger, uerfarne medarbejdere og snyderi med energitilskuddene er bare få af de afsløringer, som medierne har bragt ud i offentligheden. På baggrund af historierne har brancheforeningen Dansk Isolerings Garanti, der arbejder for at stoppe fusk med energitilskuddene, besluttet at indgive politianmeldelse mod KLH. Vi har, som alle andre i indblæsnings- og isoleringsbranchen, med stor interesse fulgt mediernes afdækning af KLH. Efter både TV2s afsløringer onsdag aften samt DR Kontant torsdag aften, mener vi, at det er rimeligt, at politiet undersøger de sager, som medierne har fremlagt. Vi har derfor besluttet at politianmelde KLH efter bedrageribestemmelsen, udtaler Frederik Glob, talsmand for Dansk Isolerings Garanti, i pressemeddelelsen.

Det fik fredag morgen KLH til at reagere i en ny pressemeddelelse:

– Vi forholder os fuldstændigt med sindsro overfor, hvad luftkastellet Dansk Isolerings Garanti foretager sig. Tomme tønder buldrer mest, og som advokat kan jeg fortælle, at det er ulovligt at indgive falsk politianmeldelse i Danmark, hvilket straffes med ubetinget fængsel. Så skulle en sådan politianmeldelse blive taget alvorligt at politiet, så kommer der prompte én retur oveni de mange stævninger, vi i forvejen har udtaget mod fænomenet Dansk Isolerings Garanti og personkredsen omkring, lyder det fra Jesper Mieritz.

I mellemtiden kan hele Danmark – både fagfolk i byggebranchen samt private, som allerede har eller påtænker at efterisolere deres bolig – stå på sidelinjen og prøver at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen.

Relateret indhold