Dansk tegnestue bringer generationerne sammen i Holland

Sammen med det hollandske arkitektfirma LIAG architects and engineers skal danske Rum designe det nye generationshus, som bliver det første integrerede børne- og ældrecenter i landet.
Bygningskonceptet samler de mange funktioner under ét tag og én fælles ramme om nye oplevelser mellem børn og ældre.
Bygningskonceptet samler de mange funktioner under ét tag og én fælles ramme om nye oplevelser mellem børn og ældre.

For første gang nogensinde kombineres daginstitution, uddannelse og plejeboliger i samme bygning i Holland.

Det integrerede Børne- og Ældrecenter (IKOC) bliver 5450 m2 bestående af 1200 m2 grundskole, 250 m2 dagtilbud fra 0-4 år samt 4000 m2 plejeboliger med 50 lejligheder og servicefaciliteter – med ønsket om at understøtte interaktionen mellem generationerne, fortæller Carina Nørregaard, arkitekt og partner i LIAG architects and engineers:

Bygningen fungerer som et åbent lærings- og levemiljø med glidende overgange mellem funktionerne og 'sharing' som grundlæggende præmis for fællesskabet.
Bygningen fungerer som et åbent lærings- og levemiljø med glidende overgange mellem funktionerne og ‘sharing’ som grundlæggende præmis for fællesskabet.

– Vi har fokus på denne sociale kontakt, og vi giver plads til uformelle møder. Rummets indretning har stor indflydelse på dets brug, og vi ønsker at skabe et projekt uden barrierer mellem generationerne. Designet inviterer dig til at udvide din opfattelse af forholdet mellem unge og gamle.

Eksport af viden og erfaring

Multigenerationstendensen er meget ny i Holland, og derfor har LIAG architects and engineers vendt blikket mod Danmark for at finde samarbejdspartnere til projektet.

Rum er blandt andet arkitekterne bag Generationernes Hus i Aarhus.

I forbindelse med IKOC bidrager Rum med viden og erfaring om, hvordan man fremmer interaktion mellem flere målgrupper, og hvordan man skaber en god proces med mange interessenter:

– Det er dejligt, at vores viden og erfaringer fra generationsprojekter i Danmark kan eksporteres til andre lande, siger Claus Jensen, arkitekt og partner i Rum, og tilføjer:

– Hos Rum arbejder vi rigtig meget med ‘mixed-use’ og ‘sharing’ i vores projekter, og det giver en meget bæredygtig udnyttelse af bygningsmassen. Vi kommer også til bordet med et stort fokus på processen. Vi ved, at projektets succes afhænger af det gode og tætte samarbejde mellem alle involverede. På den måde skaber vi sammen en indbydende ramme, hvor børn og ældre gensidigt bidrager til hinandens trivsel og udvikling.

Relateret indhold