Børnehuset Svanen
- Bygherre: Gladsaxe Kommune
- Total- og tømrerentreprise: Ason
- Totalrådgivere: Lendager Group og Niras
- Arkitekt: Kant
- Ingeniør: Aksel V. Jensen. Rådgivende Ingeniørfirma
- Omfang: 1.436 m2
- Pris: 53 mio. kr.
- Certificering: Svanemærket, Den frivillige bæredygtighedsklasse
- Kilde: Byggefakta
Danmarks nationale designpris, Danish Design Award, blev overrakt ved en stor prisfest i Industriens Hus i går d. 9. juni. Prisens mange kategorier spænder fra design, der skaber arbejdspladser eller sparer ressourcer, til design, der skaber bedre sundhed eller udgør et visionært koncept.
Designprisen sætter fokus på effekten og værdien af design, hylder virksomheder og designere på tværs af landet og viser den forskel, deres løsninger gør i industrien, samfundet og hverdagslivet.
Blandt vinderne var en lampe, et tæppe, en app, en serie bymøbler, et urinal til kvinder – og Svanen, verdens første cirkulært byggede børnehave.
Christina Melander, programchef for Danish Design Award og programleder i Dansk Design Center, siger:
– Igen i år ser vi fantastiske designere, virksomheder og organisationer, der med hver deres inspirerende løsninger er med til at styrke Danmarks position som designnation. Designløsninger, der spænder vidt på tværs af awardens mange kategorier, men som har det tilfælles, at de inspirerer til en bedre, mere retfærdig og bæredygtig fremtid.
Læs også: Børnehus bygget af genbrugte materialer får Svanemærket
Bygget af genbrugte materialer
Svanen vinder i kategorien Save Ressources. Børnehuset blev bygget på stedet for en tidligere skole i Gladsaxe Kommune ved hjælp af genbrugte materialer fra de tidligere bygninger. Denne målorienterede og slanke proces udmøntede sig i at spare 6.278 tons materialer og 177.668 kilo CO2.
Men endnu vigtigere er den nye udbudsproces for bæredygtig nedrivning blevet industristandard og vil spare enorme ressourcer i fremtiden.
Juryen udtalte således om Svanen:
Dette er et unikt upcycling-projekt, der peger mod en bedre fremtid. Projektets cirkulære tilgang er fremragende. Det beviser, at det er muligt at spare ressourcer uden at gå på kompromis med design, brugeroplevelse eller kvalitet ved at genbruge eksisterende materialer i stedet for at producere nye. Ved at gøre det bidrager Svanen til at løse et af vores mest presserende problemer: at udnytte planetens begrænsede ressourcer.
Bag designet af Svanen står arkitektvirksomheden Lendager med arkitekt og CEO Anders Lendager i spidsen.
CEO i Design denmark, Henrik Lübker, kalder det fantastisk at se spændvidden og den store generøsitet, der ligger i årets designløsninger:
– Danish Design Award er én gang årlig historieskrivning, som samtidig peger mod fremtiden. For både vindere og finalister bygger bro mellem fortidens store danske kulturarv inden for design til fremtidens nødvendige transformation af, hvordan vi mennesker forstår os selv i forhold til den verden, vi alle er en del af.