Brandtest: Nu skal træ kunne bruges som bærende konstruktion – også i højden

10 fuldskala brandprøvninger skal sikre ny dokumentation for, at det store CO2-potentiale i biogene materialer bliver til en realitet i flere etagebyggerier. Realdania og GI støtter projektet.
Foto: NinaRundsveen, wikimedia.org.
Foto: NinaRundsveen, wikimedia.org.

Brug af bæredygtige materialer er konstant op til overvejelse i de fleste led i byggeriet, og behovet for byggevarer med lavere CO2-aftryk bliver kun større med tiden.

Nuværende brandregler hindrer dog brug af træ og andre biogene materialer som bærende konstruktion, men det vil en række aktører med støtte fra den filantropiske forening Realdania, Grundejernes Investeringsfond og Uddannelses- og forskningsstyrelsen nu lave om på.

Med udgangspunkt i 10 fuldskala brandprøvninger skal ny dokumentation vise brandmodstandsevnen for udvalgte bærende trækonstruktioner i kombination med biobaseret isolering – også når det bygges i højden.

– Hvis vi skal øge brugen af biogene materialer i byggeriet, er det helt nødvendigt at få styr på udfordringerne og usikkerhederne – også dem, der er knyttet til brandforholdene. Lykkes vi med at reducere klimaaftrykket fra både de bærende konstruktioner, overfladerne og isoleringen, tager vi et stort og bæredygtigt skridt for byggeriet. Derfor håber jeg, at vi med dette projekt kan skabe den nødvendige dokumentation for brandsikkerheden og muliggøre brugen af biogene materialer, siger projektchef Stig Hessellund, Realdania.

Større pallette af byggevarer

Udviklingschef i Grundejernes Investeringsfond Søren Meyer fortæller, at projektet også vil undersøge, hvordan byggematerialer med det laveste CO2-aftryk kan indgå i byggeprojekter i den eksisterende bygningsmasse:

– Vi håber, at vi kan give rådgiverne en større pallette af byggevarer at vælge imellem, når de projekterer renoveringer, og at det kan fremme den bæredygtige udvikling i renovering, siger Søren Meyer.

Et designparameter frem for showstopper

Projektet kaldes Wood:UpHigh, og selve brandprøvningen og den efterfølgende dokumentation udføres af Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI) og entreprenørvirksomheden Logik & Co. Hos DBI er projektet en del af en strategisk indsats for mere biobaseret og cirkulært byggeri, som ledes af Head of Advanced Product Development i DBI, Christian Fundby Schou, der gerne vil inspirere industrien til at se brand som et designparameter og ikke en showstopper:

– Projektet er særdeles vigtigt, fordi vi har gode forudsætninger for at løfte vidensniveauet på en måde, som branchen og industrien ikke vil kunne løfte på egen hånd, siger han.

Med udgangspunkt i brandprøvningerne skal projektet munde ud i et uvildigt eksempelkatalog, hvor branchen kan finde dokumenterede løsninger til både nybyg og renoveringer. Kataloget skal være gratis og offentligt tilgængeligt for byggeriets aktører.

En faglig bred følgegruppe etableres desuden til projektet, som skal være med til at sikre en høj kvalitet og objektivitet i materialet – og forhåbentlig bidrage til, at resultaterne bliver forankret og brugt i byggebranchen.

Relateret indhold