BR15 og 20 gør nybyggeri uden VE svært

I samarbejde med Energiforum Danmark afholdt VE-installatøren en hel session om vedvarende energi på Energiforum 2016. Et af temaerne var, hvordan VE bør tænkes ind i byggeriet i forhold til BR15 og BR20.
Yderligere krav til blandt andet solceller kan fremover gøre tagarealer til en mangelvare. Foto: Colourbox.
Yderligere krav til blandt andet solceller kan fremover gøre tagarealer til en mangelvare. Foto: Colourbox.

Bygningsreglementerne 15 og 20 øger selvsagt minimumskravene for energiklasserne – der kommer energiklasser for eksisterende bygninger og Ecodesign-krav erstatter danske særkrav i BR15. For begge bygningsreglementer stiger behovet for VE i energirammen.

På den baggrund fortalte ingeniør Claus Rudbeck fra Niras på Energiforum om solvarmes, solcellers og vindmøllers relevans for reglementerne. Konklusionerne var, at BR15 giver nogle væsentligt bedre muligheder for at sætte VE op i nybyggeri ift. BR10, og at VE nærmest bliver en nødvendighed for overholdelse af BR20.

En interessant udfordring er yderligere, hvordan tag i byområder med henhold til BR15 og BR20 kan gå hen og blive en mangelvare med formålet at producere vedvarende energi.

Ingenirø Claus Rudbeck Niras

Eksempler på byggerier, der overholder reglementerne med brug af VE, er Grundfos Kollegiet i Aarhus, Sydhavnsskolen i København SV, Danske Handicaporganisationers Hus i Høje Taastrup og Carlsberg Byggefelt 8 i København.

Nye udfordringer

Med nye muligheder hører også nye udfordringer, og hertil påpegede Claus Rudbeck, at det for boliger og erhvervsbygninger vil være muligt at overholde bestemmelserne inden for BR15 uden VE, hvis der købes marginalprodukter, der er væsentligt dyrere.

Anderledes ser det ud med BR20, hvor det for boliger kan lade sig gøre at holde bestemmelserne for BR20 uden VE dog med udpræget brug marginalprodukter, hvilket med få undtagelser synes umuligt inden for erhvervsbyggeri ifølge Claus Rudbeck.

– En interessant udfordring er yderligere, hvordan tag i byområder med henhold til BR15 og BR20 kan gå hen og blive en mangelvare med formålet at producere vedvarende energi. Derfor kan det blive nødvendigt at inddrage eksempelvis facader til energiproduktion, hvilket ikke altid stemmer overens med arkitektens ønske. Der skal derfor være overensstemmelse mellem bygherre, arkitekt og slutbruger, slutter Claus Rudbeck.

Relateret indhold