Borgerne har talt: Stevns Kommune vil arbejde videre med 16 havvindmøller

Stevns Kommune har spurgt 4.000 stevnsboere om deres holdning til vedvarende energi. Det er de overordnet tilhængere af - selv de havvindmøller, European Energy ønsker at etablere seks km ud for deres egen kyst.
European Energy ønsker at etablere 16 havvindmøller - som disse havvindmøller placeret ved Sprogø - ud for Stevns Klint. Længere ude - sydøst for Stevns Klint - har statens dertil planer om at etablere havvindmølleparken Kriegers Flak II, nord. Arkivfoto: European Energy
European Energy ønsker at etablere 16 havvindmøller - som disse havvindmøller placeret ved Sprogø - ud for Stevns Klint. Længere ude - sydøst for Stevns Klint - har statens dertil planer om at etablere havvindmølleparken Kriegers Flak II, nord. Arkivfoto: European Energy

Tanken om vindmøller på land eller vand og solcelleparker er ikke fremmed for de mere end 1.000 stevnsboerne, der har besvaret kommunens spørgeskema om vedvarende energi.

Spørgeskemaet er sendt til 4.000 stevnsboere digitalt. 26 % har fuldført, mens 2 % har besvaret det delvist. Med de i alt 1.129 indkomne svar, hvilket svarer til en tilbagemeldingsprocent på 28, vurderer kommunen nu, at den har et gyldigt grundlag for det videre arbejde med de 16 havvindmøller, som European Energy ønsker at opføre ud for Stevns Klint.

– Hvert eneste svar har givet os en værdifuld viden om stevnsboernes tilgang til vedvarende energi og det ansvar, vi som kommune kan tage på os. Den viden skal vi bruge i den næste fase, hvor vi først skal se nærmere på resultaterne og herefter have de politiske drøftelser, siger borgmesteren med henvisning til European Energys havvindmølleprojekt.

Læs også: Kommunen vil selv bestemme – opfører 20 vindmøller de næste 5 år

Ser fordele ved havvindmøller

I spørgeskemaundersøgelsen spurgte kommunen til stevnsboernes holdning – fordele og ulemper – til solenergi på land samt vindenergi til lands og til vands. Hertil spurgte kommunen konkret til de 16 mere lokale havvindmøller, som European Energy forventer at kunne sætte i drift i 2028.

Svarene i spørgeskemaundersøgelsen viser bl.a., at 67 % er positivt stemt overfor European Energys havvindmølleprojekt ud for Stevns. Heraf er 28 % meget positivt stemt. 18 % er modsat negativt stemt; heraf er 10 % meget negativt stemt.

Helt generelt mener et flertal, at der er potentielle fordele ved havvindmøller. Størst flertal er der for at tage hensyn til produktionen af vedvarende energi (87 %), herefter følger muligheden for at forbedre biodiversiteten (81 %) og muligheden for økonomisk kompensation til lokalsamfundet (72 %). Færre finder fordelen ved PtX-anlæg (Power to X) i forbindelse med havvindmøllerne vigtig (56 %).

78 % af stevnsboerne er bekymrede for den påvirkning, havvindmøllerne vil have på havmiljøet, påvirkning af trækfugle og flagermus (69 %) samt støj og vibrationer (66 %). 53 % er bekymrede for, om det vil påvirke ejendomsværdien på deres bolig.

Relateret indhold