De over 100 år gamle, fredede patienthaver på Bispebjerg Hospital er blevet omformet og er genopstået som de helende oaser, de oprindeligt var tænkt som.
I dag er de indviet på ny, og dermed kan patienter, medarbejdere og forbipasserende igen gå en tur mellem blomstrende staudebede eller tage pause på bænken under pergolaen.
Sammen med hospitalets historiske pavillonbygninger og veje er et af landets største fredede komplekser er patienthaverne.
Havearkitekt Edward Glæsel anlagde oprindeligt haverne, og han søgte at støtte hospitalets behandling med fredfyldte haveoaser, og det er den tilgang, de nye haver finder tilbage til.
Åbent for alle hele året rundt
I 2018 vandt landskabsarkitekterne Erik Brandt Dam og Charlotte Skibsted konkurrencen om at renovere anlægget, og ligesom i de oprindelige haver har arkitekterne arbejdet med en større planterigdom: Et væld af smukke blomster, træer og buske tiltrækker bier, insekter og fugle, som gør anlægget mere levende.
De gamle stier er genoprettet, så haverne giver hospitalets besøgende mulighed for at gå gennem haverne i stedet for at benytte tværvejene. De sengeliggende patienter og kørestolsbrugere får nu adgang via ramper, så de også kan nyde roen i den grønne mangfoldighed.
– Haverne er nu en grøn og blomstrende oase for både patienter, deres pårørende, vores mange medarbejdere og hele byen. Haverne er altså åbne for alle – hele året rundt, siger hospitalsdirektør Kristian Antonsen.
Den A.P. Møllerske Støttefond har støttet med 35 mio. kroner til revitaliseringen af haven.
Renoveringsprojektet, hvor klimatilpasning og skybrudssikring også er en del af løsningen, sker sideløbende med byggeriet af Nyt Hospital Bispebjerg, der opføres af Region Hovedstadens Center for Ejendomme.