Årets Unge FRI-rådgiver
- Siden 2009 har Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI hvert år kåret årets unge FRI-rådgiver.
- En rådgivende ingeniør på max 35 år, der er ansat i en af foreningens medlemsvirksomheder, og som har udrettet noget ekstraordinært via sit talent og arbejdsindsats. Det er de unge rådgiveres ledere, der indstiller dem, og et udvalg i FRI’s bestyrelse, der udvælger de fem finalister i konkurrencen om årets pris.
- Alle fem finalister indstilles til den europæiske konkurrence EFCA Future Leader of the Year, og vinderen får desuden sponsoreret et undervisningsforløb, der kvalificerer til FIDICS Future Leaders Management Certificate.
- Kåringen af Årets unge Fri-rådgiver 2022 finder sted torsdag 3. marts kl. 16:30, og Dagens Byggeri præsenterer finalisterne i ugen op til.
Aske Nydam Guldberg er 33 år gammel og er ansat som Projektleder i afdelingen Affald og miljø hos Cowi i Lyngby.
Han er nomineret for sit arbejde med et digitalt værktøj til affaldssortering for Partnerskab for Cirkulære Kommuner (PARCK).
Affald er ressourcer, der skal udnyttes
Baggrunden for udviklingen er værktøjet er, at særligt servicesektoren er langt fra at udnytte det fulde potentiale i affaldssortering.
Ganske enkelt fordi virksomhederne mangler viden og overblik over de økonomiske og klimamæssige gevinster.
Derfor bestilte Partnerskab for Cirkulære Kommuner (PARCK) et interaktivt digitalt baseret værktøj, der hjælper med at anskueliggøre processen og fordelene for virksomhederne. Ved at give dem et let forståeligt, markedsbaseret overblik over, hvad de kan spare dem selv og miljøet for ved at sortere optimalt.
Konkret sker det ved at kombinere både miljø- og en økonomiberegning på baggrund af kommunernes miljøtilsyn.
Indsatsen med værktøjet er en del af den nudging, der skal til for at gøre virksomhederne til medspillere i den cirkulære økonomi. Og for at opnå en bedre dialog med dem om affaldssortering.
Det har hele tiden været vigtigt, at det blev vel modtaget, og derfor er det udviklet i samarbejde med brugerne og tilpasset virkelighedens behov for virksomhederne.
Chefen: Et kommende fyrtårn inden for den cirkulære økonomi
– Aske er anerkendt ikke alene i Cowi og hos kunderne for sin indsats for at fremme cirkulær økonomi i projekter for Cowi, men også for IDA (ingeniørernes interesseorganisation og fagforening), hvor han er tovholder for ekspertgruppen inden for cirkulær økonomi, siger Louise Kreilgård, der er markedschef i Cowi og har været sektionsleder for Aske.
– Aske er et kommende fyrtårn inden for den cirkulære økonomi, som kan drive udviklingen langt i mål om at reducere vores klimaaftryk i de kommende år. Han har allerede nu en pondus og faglighed, som er langt over, hvad der kan forventes i forhold til hans årgang.
– Gennem projekter for kunder og påvirkning af beslutningstagere og industrien, samt samarbejdet med sine kollegaer inden for miljø, energi, byggeri og anlæg, er Aske med til at udvikle og implementere innovative løsninger, som bidrager til en mere bæredygtig udvikling af samfundet.
Trak på egne erfaringer fra affaldstilsyn til at sætte sig ind i kundebehov
Han udfordrede os på en konstruktiv måde, lyder det fra en kunde
– Allerede fra første version af værktøjet viste Aske, at han havde forstået vores behov. Den største værdi i hans rådgivning var dog, at han udfordrede os på en konstruktiv måde, og fik os et endnu bedre sted hen, end vi havde håbet på, siger Laust Boas, daværende specialkonsulent i Rudersdal Kommune, der var med til at bestille opgaven.
– Hans store viden om erhvervsaffald og hans systematiske tilgang blev aktivt brugt til at skabe et rigtig godt værktøj. Aske brugte tydeligvis sin erfaring med affaldstilsyn, og vi nød godt af hans dedikation til at skabe et brugbart og effektivt produkt til kommunen, fortæller han og fortsætter:
– Han var eminent til at gøre værktøjet praktisk anvendeligt for en tilsynsmedarbejder, så det komplekse værktøj fremstod intuitivt og meningsfuldt. Han havde fuldstændig styr på det,