Mursten er allestedsnærværende, når man kigger sig omkring, hvad enten man er i storbyen eller i en mindre by på landet, så da arkitekterne fra Aart fik muligheden for at designe deres egen mursten, slog de til.
Tegnestuen, der har seks kontorer i Skandinavien – fire i Danmark, et i Norge og et i Sverige – har nu, i et tæt samarbejde med Egernsund Wienerbergers teglværk Petersminde, bragt den nye mursten Almind til verden. En mursten der lever op til arkitekternes forventninger og klare vision for en sten, der rammer den helt rigtige glød og passer ind i det skandinaviske, byggede miljø.
Den skulle samtidigt kunne anvendes både i byen og på landet samt i mange forskellige typer byggerier og arkitektur.
– Vi ville lave en sten, der kan fungere på alle tider af året. Vi har været meget opmærksomme på det skandinaviske vejrlig, og at stenen skal stå flot i solskin, skygge og regn og give et genskin – også når det er gråvejr. Når vi har været på teglværket og kigget på prøvemurene, har vi altid gået rundt på skyggesiden for at sikre os, at stenen også fungerede her, siger arkitekt i Aart, Kalle Jørgensen.
En blanding af rød og gul
Spørger man arkitekt Rikke Ask, Head of Product Management hos Egernsund Wienerberger, er Almind en umiddelbar klassiker. Stenen har nemlig et fint varierende spil fra rød til en mere rosa farvenuance og alle tonerne herimellem. Dermed taler den både til det gule og røde byggeri, hvilket gør den meget anvendelig.
– I udviklingen af Almind er vi gået tilbage til rødderne. Vi arbejder udelukkende med leret uden tilsætning, og Almind består af de to grundlertyper, vi har i Danmark. Stenen er en blanding af det rødbrændende og det gulbrændende ler, hvor forholdet mellem de to varierer. Det er det, der giver Almind det fine varierede farvespil og et meget naturligt udtryk, forklarer Rikke Ask.
Den sten vi drømte om
Udviklingssamarbejdet om den nye mursten Almind har taget et halvt års tid fra de første idéer blev præsenteret, til den endelige sten kom ud af ovnen. Og den nye mursten har da også ramt arkitekternes forventninger:
– Jeg synes, Almind er blevet en rigtig smuk sten, som har fået den her lysende, varme glød over sig, som vi har haft i tankerne gennem hele processen. Det er blevet til den sten, vi drømte om, siger Emilie Fenhann, skitseringsleder og arkitekt MAA i Aart, der ud over en mursten med det ønskede farvespil også har fået en mursten, der har et lavere CO2-aftryk i produktionen end en traditionel mursten.
Murstenen er nemlig af varianten Less, der er en såkaldt CO2-reduceret mursten.