Årets Unge Rådgiver kåret: Hun skaber bæredygtige løsninger, der gør en forskel

Maria Møller Lauridsen formår at omsætte høje bæredygtige ambitioner til konkrete projekter og i tæt samarbejde med en yderst tilfreds kunde - derfor er hun Årets Unge FRI Rådgiver 2022.
Det blev Rambøll-rådgiveren Maria Møller Lauridsen, der løb med titlen som Årets Unge Rådgiver 2022 - for sit arbejde på anlægget af Marina City for Kolding Kommune.
Det blev Rambøll-rådgiveren Maria Møller Lauridsen, der løb med titlen som Årets Unge Rådgiver 2022 - for sit arbejde på anlægget af Marina City for Kolding Kommune.

Årets Unge FRI-rådgiver

  • Siden 2009 har Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI hvert år kåret årets unge FRI-rådgiver.
  • En rådgivende ingeniør på max 35 år, der er ansat i en af foreningens medlemsvirksomheder, og som har udrettet noget ekstraordinært via sit talent og arbejdsindsats. Det er de unge rådgiveres ledere, der indstiller dem, og et udvalg i FRI’s bestyrelse, der udvælger de fem finalister i konkurrencen om årets pris.
  • Alle fem finalister indstilles til den europæiske konkurrence EFCA Future Leader of the Year, og vinderen får desuden sponsoreret et undervisningsforløb, der kvalificerer til FIDICS Future Leaders Management Certificate.

På Årsmødet efter den netop afholdte generalforsamling i Foreningen af Rådgivende ingeniører, FRI, var et af højdepunkterne kåringen af Årets unge FRI Rådgiver 2022.

Vinderen i 2022 blev Maria Møller Lauridsen, der er 35 år gammel og ansat som chefkonsulent hos Rambøll Danmark i Vejle.

Maria fik den 5-stjernede Marina i bæredygtig havn

Hun vandt prisen for sit arbejde med den nye, bæredygtige bydel Marina City på sydsiden af Kolding fjord – en helt ny bæredygtig bydel med et attraktivt bolig- og havnemiljø samt den største lystbådehavn uden for Hovedstadsområdet med i alt 1000 bådpladser.

Over 300 boliger og lystbådehavn til 1000 både - Marina City i Kolding. Visualisering: Schønherr.
Over 300 boliger og lystbådehavn til 1000 både – Marina City i Kolding. Visualisering: Schønherr.

Rambøll leverer bygherrerådgivning og design af den nye lystbådehavn, herunder marineanlægsarbejder, dækmoler, flydebroer, slæbesteder og al udstyr til den 5-stjernede marina. Projektet involverer desuden teknisk rådgivning og CO2-beregninger samt bæredygtighedskoordinering og rådgivning om øget marin biodiversitet i lystbådehavnen og i Kolding Fjord.

Maria er assisterende projektleder og bæredygtighedsleder på projektet, og står blandt andet for en variantundersøgelse af byggematerialer og, ikke mindst, udvikling af et CO2-beregningsværktøj til vurdering af metodens carbon footprint i forbindelse med vurdering af tilbuddet fra totalentreprenørerne.

Marias arbejde har dermed gjort Kolding Kommune i stand til at træffe de mest bæredygtige valg.

Gør bæredygtighed håndterbart

FRI’s administrerende direktør, Henrik Garver, begrunder kåringen med det høje niveau, Maria har demonstreret og det store ansvar, det har været at løfte bæredygtigheden i processen og projektet til en helt ny liga.

Molehovedet i Koldings kommende Marina City. Visualisering: Rambøll
Molehovedet i Koldings kommende Marina City. Visualisering: Rambøll

– Maria Møller Lauridsen har, som assisterende projektleder og som ansvarlig for bæredygtighed på projektet Marina City i Kolding, demonstreret, at hun formår at gøre bæredygtighed håndterbart og projektrelevant. Blandt andet så CO2e-krav kunne blive et tildelingskriterium. Hun har arbejdet tæt sammen med kunden, og hun har som rådgiver haft afgørende indflydelse på de beslutninger, der har sikret et bæredygtigt projekt, en god samfundsmæssig løsning og en meget tilfreds kunde, siger Henrik Garver og fortsætter:

– Maria Møller Lauridsen er gennem sin professionelle tilgang til opgaverne, sit drive for at finde de bedste og mest bæredygtige løsninger og sin vilje til altid at blive bedre, et forbillede for andre unge rådgivere og ingeniører.

Bæredygtige løsninger gennem dialog

De rosende ord er også at finde fra Marias arbejdsplads, Rambøll:

– Vi er stolte over, at en af vores dygtige unge ingeniører vinder prisen som Årets unge FRI-rådgiver. Maria Møller Lauridsen er en overordentlig dygtig ingeniør og projektleder med stærke kompetencer inden for bæredygtighedsrådgivning på anlægsprojekter, siger Ib Enevoldsen, administrerende direktør i Rambøll Danmark.

Han fremhæver hendes arbejde på projektet, Marina City Kolding, som et forbilledligt eksempel på det store fokus, som Rambøll har på at tage dialogen om bæredygtighed med kunderne. For sammen at skabe de bedste og mest anvendelige løsninger – til gavn for både kunde, brugere og samfund.

– Det har Maria i den grad gjort, og det er det, hun bliver hyldet for i dag. Det er superflot, siger Ib Enevoldsen.

Årets Unge Rådgiver er Anerkendt branchepris

Det er de virksomheder, kandidaterne er ansat i, der nominerer dem, og en dommerkomité med erfarne branchefolk og kunder, nedsat af FRI, der udvælger de fem finalister i konkurrencen om årets pris.

Alle fem finalister indstilles til den europæiske konkurrence EFCA Future Leader of the Year, og vinderen får desuden sponsoreret et internationalt undervisningsforløb, der kvalificerer til FIDICS Future Leaders Management Certificate.

Du kan læse mere om konkurrencen Årets Unge FRI rådgiver på FRIs hjemmeside.

Relateret indhold