Aalborg Portland har dokumentation for CO2-genanvendelse klar

I et samarbejde med blandt andet Aalborg Universitet har Aalborg Portland undersøgt, hvorvidt det kan lade sig gøre at indfange CO2 fra virksomhedens cementproduktion. Resultaterne bliver snart offentliggjort.
CO2-fangst, -lagring og -anvendelse er steget til vejrs på agendaen for grøn omstilling i Danmark.
CO2-fangst, -lagring og -anvendelse er steget til vejrs på agendaen for grøn omstilling i Danmark.

Partnerne bag GreenCem er Aalborg Portland, Aalborg Universitet, DFDS, Aalborg Forsyning, Port of Aalborg, Aalborg Forsyning, RE::integrate og Hydrogen Valley. COWI er forankret i projektet som rådgiver.

Hvis klimaforandringerne skal dæmpes, skal udledningerne af kuldioxid fra nationalt og internationalt håndteres effektivt. Her spiller cementindustrien en central rolle ved globalt set at have den næststørste andel af den samlede industrielle CO2-udledning og stå for 27 % af denne.

Med det formål har projektet GreenCem udviklet et teknisk layout og dokumentation for et CO2-opsamlingssystem på Aalborg Portland. Det har også haft fokus på genanvendelsen af det indsamlede kulstof, som gennem et Power-to-X anlæg kan bruges til fremstilling af e-metanol.

Det såkaldte e-metanol kan bruges som brændstof til tunge køretøjer som lastbiler og landbrugsmaskiner, men også personbiler, der med en ombygning af motoren kan køre på metanol. Sådanne køretøjer har netop kørt den første tur i Danmark på Aalborg Havn.

Målet er dermed indsamling af CO2 direkte fra industriens skorstene og brugen af denne til bæredygtige brændstoffer i transportsektoren mm. På den måde vil en udfordring kunne vendes til en ressource. Netop deltagelsen af cementproducenten Aalborg Portland er en stor styrke ved projektet.

Konference med parter og politikere

Resultaterne bliver offentliggjort mandag den 2. maj 2022 på Aalborg Havn, hvor GreenCem afholder en afslutningskonference i samarbejde med DI Energi, som afrundes med en paneldebat med deltagelse af erhvervsminister Simon Kollerup (S), klimaordfører Signe Munk (SF), klimaordfører Marie Bjerre (V), borgmester i Aalborg Thomas Kastrup-Larsen (S), branchedirektør i DI Troels Ranis og formand for Green Hub Denmark, Lene Espersen.

Ud over Aalborg Portland omfatter konsortiet bag projektet Aalborg Universitet, Port of Aalborg, Aalborg Forsyning, European Energy og Hydrogen Valley. Disse står sammen med DI bag konferencen, hvor man også vil se på perspektiverne klimamæssigt og erhvervsmæssigt i at opsamle og udnytte CO2.

At konferencen finder sted i Nordjylland, er intet tilfælde, da regionen har gjort fangst, lagring og anvendelse af CO2 til et erhvervsfyrtårn og som led heri har en række større Power-to-X projekter på bedding.

Relateret indhold