Der vil blive bygget boliger på Amager Fælled. Det ligger nu fast efter de syv partier, der i disse dage forhandler om Københavns Kommunes budget for 2019, natten mellem torsdag og fredag er blevet enige om en løsning.
‘Strandengen’, der ligger på Amager Fælled ved Sundby Station, blev sidste efterår opgivet som byggefelt for op mod 2.400 boliger. Det skete efter en række protester op mod kommunalvalget i efteråret.
Nu er partierne som en delaftale under budgetforhandlingerne nået frem til en løsning, der dels rejser de 1,9 milliarder kroner, som kommunen skylder for metro-byggeri, dels giver mulighed for at bygge 2.550 boliger, heraf ca. 640 almene boliger samt i alt godt 100.000 kvadratmeter erhverv.
Aftalen betyder, at der vil blive bygget boliger på en del af det område på Amager Fælled, hvor der var planlagt campingplads, og hvor der i dag ligger et vandrehjem. I stedet for vandrehjem, villatelte og autocampere vil her nu blive opført ca. 2.000 boliger, herunder vil 500 være almene med huslejer, der er til at betale for almindelige lønninger.
Byggeriet vil inddrage de ca. 2,1 hektar, der i dag er bebygget med vandrehjem. Sammen med ca. 9,7 ekstra hektar vil byggeriet i alt fylde 11,8 hektar af Amager Fælled.
Krav om grønt byggeri
Partierne stiller i aftalen en lang række krav til det kommende byggeri, herunder at der skal være tale om en grøn og bæredygtig bydel med bygninger, der fx er beklædt med træ eller begrønnet. Rundt om boligerne skal området fremstå som natur og der skal gøres en særlig indsat for at sikre biodiversiteten i randområdet af byggeriet.
Desuden er det aftalt, at en grund ved Selinevej mellem motorvejen og togskinnerne til Sverige længere mod syd på Amager skal udlægges til i alt 81.000 kvadratmeter erhvervsbyggeri, ligesom der skal bygges 20.000 kvadratmeter ekstra erhverv i Ørestad. Desuden skal en grund ved Bådehavnsgade ud mod Fiskerihavnen, der i dag er dækket af krat, udvikles til 64.500 kvadratmeter boligbyggeri eller godt 550 boliger.
Både byggeriet af boliger i Bådehavnsgade, på campinggrunden og erhvervsbyggeriet på Selinevej forudsætter, at staten medvirker til at af-frede grundene mod til gengæld at frede Strandengen, der trods oprindelig natur ikke er fredet.