14 byer kæmper om at få mere liv i bymidterne

I alt har 32 kommuner budt sig til med bymidter, der kunne være en del af forsøgsordningen 'Mere liv i bymidter og landdistrikter', og nu er feltet skåret ned til 14 ansøgere.
Rødekro, der er blandt de byer, som har fået mulighed for at udforme en ansøgning om at blive en del af forsøgsordningen, er også udpeget som testby i 'Partnerskab for levende bymidter'. I den forbindelse er man i gang med udarbejdelsen af en helhedsplan for bymidten som vist her.
Rødekro, der er blandt de byer, som har fået mulighed for at udforme en ansøgning om at blive en del af forsøgsordningen, er også udpeget som testby i 'Partnerskab for levende bymidter'. I den forbindelse er man i gang med udarbejdelsen af en helhedsplan for bymidten som vist her.

Kommunernes arbejde med at skabe levende bymidter i de mindre og mellemstore byer kræver mere understøttelse og friere rammer, der ikke er begrænset af eksisterende lovgivning, lyder årsagen til, at den politiske aftale ‘Mere liv i bymidter og landdistrikter’ fra den 29. november 2021.

Her afsatte et bredt politisk flertal 130 mio. kroner til etablering af en forsøgsordning med frie bymidter, hvor 10 mindre og mellemstore byer skal finde nye veje til mere liv i bymidten.

32 kommuner har vist interesse, og aftalekredsen har nu valgt at give 14 byer mulighed for at udforme en endelig ansøgning om at blive del af forsøgsordningen.

Byerne er Otterup, Assens, Rødekro, Odder, Rønne, Nordborg, Vamdrup, Ikast, Hornslet, Grindsted, Støvring, Sakskøbing, Nykøbing Sjælland og Faaborg.

– Jeg meget glad for byernes store interesse for projektet, og det er netop som følge af de mange gode projektforslag, at vi har valgt at udvide antallet af kommuner, der nu får mulighed for at ansøge om at blive del af forsøgsordningen, siger Christian Rabjerg Madsen, indenrigs- og boligminister.

Kan næsten ikke få armene ned

I Rødekro vil en endelig plads i forsøgsordningen give muligheder for at afprøve udviklingsperspektiver i forhold til både byens fremadrettede identitet og indretning af bymidten, så den tilpasses fremtidens behov, krav og efterspørgsel.

– Jeg er rigtig glad for, at vi nu er udvalgt af ministeriet til at fortsætte vores arbejde med projektet, og jeg kan næsten ikke få armene ned. Det er et spændende projekt, som kan få stor betydning for bymidten i Rødekro og arbejdet med bymidter i fremtiden. Nu venter de næste skridt i arbejdet i løbet af efteråret, siger borgmester i Aabenraa Kommune, Jan Riber Jakobsen.

Såfremt, at Rødekro udpeges til forsøgsordningen, vil det være relevant at arbejde videre med sammenhængen på tværs af bymidten – det vil sige koblingen fra stationsområdet til byparken og SuperBrugsen, fortæller formand for Aabenraa Kommunes udvalg for Plan, Teknik & Landdistrikter, Dorte Soll:

– Det er spændende, at vi fortsat er med og har muligheden for at blive en del af forsøgsordningen. Jeg glæder mig til at dykke ned i arbejdet i efteråret og følge udarbejdelsen af en endelig ansøgning og planerne for Rødekros bymidte, som heldigvis allerede er godt i gang, siger hun.

Aabenraa Kommunes forvaltning går i gang med at udvikle projektet og færdiggøre ansøgningen i løbet af efteråret, inden den forventes afleveret i begyndelsen af det nye år. I projektet samarbejdes der med lokale aktører, der får lov at tænke med på udviklingen af midtbyen i Rødekro

Kommunesammenlægning hård ved mindre byer

Bag aftalen står regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne.

– Aftalen vil give os nogle værdifulde erfaringer med, om vi kan genskabe noget liv i hjertet af de mindre byer med nye funktioner og genopretning af slidte bymidter. Det er vigtigt i kølvandet på kommunesammenlægningerne, som har været hård ved mange mindre provinsbyer, siger Karina Lorentzen, landdistriktsordfører, SF, hvortil Niels Flemming Hansen, landdistrikts- og ø-ordfører, Det Konservative Folkeparti, supplerer:

– Med aftalen sikrer vi, at de udvalgte byer har en mulighed for at bevare og øge aktiviteterne i bymidten, samtidig med at vi får Bid (Business Improvement Districts)-samarbejdet op at køre, således at man kan skabe levende byrum til glæde for borgere, turister og det bynære erhvervsliv.

Relateret indhold