Dyrere at bygge enfamiliehuse, lidt billigere at bygge etageboliger. Dyrere beton men billigere maling. Højere rente og lavere aktivitet i byggeriet. Danmarks Statistik har udgivet sit indeks over byggeomkostninger for boliger for andet kvartal 2023, og der er flere interessante tal for aktører i bygge- og anlægsbranchen:
Tilbage i andet kvartal 2022 steg omkostninger ved boligbyggeri med hele 3,6 %, men siden har stigningerne været aftagende, og i andet kvartal 2023 voksede omkostninger ved boligbyggeri samlet set med 0,7 % i forhold til kvartalet før. Det er den laveste kvartalsvise vækst siden fjerde kvartal 2020.
Dengang steg byggeomkostningsindekset med blot 0,1 %, men siden da har særligt voksende materialeomkostninger ført til, at indekset er vokset med minimum 1,0 % hvert kvartal, viser Danmarks Statistiks indeks over byggeomkostninger for boliger for andet kvartal 2023.
Her steg omkostninger til materialer og arbejdskraft med hhv. 0,5 og 1,5 %.
Det er den laveste vækst i materialeomkostninger siden fjerde kvartal 2020, og første gang siden andet kvartal 2021 at arbejdsomkostninger stiger mere end materialeomkostninger.
Samlet set voksede omkostningerne ved boligbyggeri fra andet kvartal 2022 til andet kvartal 2023 med 5,5 % Dette er væsentligt højere end den generelle prisudvikling for varer i første omsætningsled (business-to-business), som ifølge Prisindeks for indenlandsk vareforsyning steg med blot 0,3 % fra andet kvartal 2022 til andet kvartal 2023.
Det er også højere end den årlige inflationsrate, som ifølge Forbrugerprisindekset voksede med 3,6 % i samme periode.
Det har Anders Stouge, direktør i DI Byggeri, et par kommentarer til:
– Det er helt naturligt at prisstigningerne skal dampe af, når inflationen falder, og der er bedre adgang til materialer. Det er dog bekymrende, at priserne fortsat vokser mere end priserne på indenlandsk vareforsyning, udtaler han og tilføjer:
– Derudover er der ikke tvivl om, at det over det seneste år er blevet meget dyrere at bygge, hvilket sammen med den højere rente trækker aktiviteten i byggeriet ned. Faldet er dog lidt mindre, end vi først forventede.
Jævnt stigende lønninger i alle fag
Arbejdsomkostninger steg jævnt i alle håndværksfag i andet kvartal, som følge af den nye bygge- og anlægsoverenskomst. El-arbejde havde den største kvartalsvise vækst i arbejdsomkostninger med 2,7 %, mens malerarbejde havde den laveste stigning på 0,9 %.
Den årlige udvikling for de samlede byggeomkostninger blev trukket op af særligt betonelementarbejde og jord- og betonarbejde, som steg hhv. 8,8 og 7,0 %, hvorimod malerarbejde blot voksede med 1,7 %
Den årlige udvikling for materiale- og arbejdsomkostninger var stigninger på hhv. 6,8 og 2,1 %.
I andet kvartal var der variation i udviklingen af omkostninger til boligbyggeri blandt de forskellige håndværksfag. Betonelementarbejde og jord- og betonarbejde havde med hhv. 2,6 og 1,0 % de største kvartalsvise stigninger, hvorimod omkostningerne til malerarbejde faldt med 1,7 %.
Denne forskel var i høj grad en konsekvens af udviklingen i materialeomkostninger, som steg med hhv. 2,8 % og 0,9 % for betonelementarbejde og jord- og betonarbejde, men faldt med 4,4 % for malerarbejde.
Forskel i materialeomkostninger
Det samlede indeks består af et vægtet gennemsnit af omkostninger ved opførelse af enfamiliehuse og etagebyggeri. I første kvartal 2023 voksede omkostningerne til byggeri af enfamiliehuse og etageboliger således med hhv. 0,9 % og 0,2 %.
Forskellen skyldes primært udviklingen i materialeomkostninger, som for enfamiliehuse steg med 0,7 %, mens den for etageboliger faldt med 0,5 %. Udviklingen i arbejdsomkostninger var mere ensartet: Stigninger på 1,5 % for enfamiliehuse og 1,7 % for etageboliger.