Tester ny byggeform: 30 familier skal selvbygge deres eget rækkehus i Roskildes musikby

Efter tysk og hollandsk forbillede gør et nyt projekt det nu muligt for helt almindelige mennesker at opføre deres egen bolig i den kreative bydel Musicon.
Musicon-bydelen vokser med nye byggerier, veje, byrum og stadigt flere beboere.
Musicon-bydelen vokser med nye byggerier, veje, byrum og stadigt flere beboere.

Hvad sker der, hvis man sætter 30 helt almindelige mennesker til at tegne og opføre eget rækkehus i den kreative bydel Musicon i Roskilde?

Det spørgsmål søger projektet Urbant Selvbyg nu svar på med en ambitionen om at sætte boligudviklingen fri og undersøge hvilke kreative, arkitektoniske løsninger der kan opstå, når det er beboerne, der sætter sig for bordenden med pen og lineal i hånden.

Dog med hjælp fra et tværfagligt rådgiverteam bestående af Tegnestuen Vandkunsten, NordiQ Group, & Foldschack Advokatpartnerselskab, Cowi samt Anne Romme og Morten Birk Jørgensen fra KADK.

30 boliger og fællesbyg

I Urbant Selvbyg, der indgår i Realdania og Statens Kunstfonds ‘Boliglaboratorium’, bliver plads til ca. 30 selvbyggerboliger opført som rækkehuse fordelt på to større grunde i området omkring Hal 12 og Klatreskoven på Musicon.

Som udgangspunkt bliver der plads til ca. 30 selvbyggerboliger opført som rækkehuse.
Som udgangspunkt bliver der plads til ca. 30 selvbyggerboliger opført som rækkehuse.

Der er også mulighed for, at fire af grundene kan opføres som fællesbyg, hvor flere går sammen om opførelse af et mindre etagehus med plads til 3-6 familier.

Bred målgruppe

Projektet er udviklet efter tysk og hollandsk forbillede, hvor særligt Baugruppen er et velkendt fænomen.

Kommunen håb er, at en spændende og enestående by- og boligudvikling kan opstå, og derfor gælder målgruppen reelt alle ‘selvbyggere’ – uanset om de er nysgerrig på at skabe en enestående bolig skræddersyet deres behov, har hænderne skruet godt på og ønsker at ‘gøre-det-selv’ eller drømmer om at dyrke de nære naborelationer i et lokalt, skabende fællesskab med plads til at udvikle og arbejde sammen.

Netværksmøder og workshops

Nu er startskuddet lydt med invitation til de første netværksmøder og workshops, hvor både beboere og interesserede rådgivere inviteres til at høre mere om mulighederne og det kommende forløb.

I foråret 2023 afholdes et workshopforløb, der skal klæde interesserede på til at træde i rollen som selvbygger.

I februar afholdes to netværksmøder, hvor interesserede kan blive klogere på muligheden for selvbyg på Musicon, og hvad tidshorisonten er.

Relateret indhold