Uden overblik over ejendommens sande tilstand og en plan for, hvordan den skal vedligeholdes risikerer udgifterne at komme uanmeldt som en tyv om natten. Det kan være i form af pludselige skader eller ubemærket slitage, der medfører regninger for store renovationsprojekter.
Alligevel mangler mange boligforeninger en plan for, hvordan deres fælles ejendom skal holdes i topform med løbende udbedring og renovering af kritiske eller udsatte bygningsdele.
Det viser en undersøgelse fra Kantar Gallup for forsikringsselskabet Gjensidige og energiselskabet NRGi.
I undersøgelsen svarer hver femte, der bor i en ejer- eller andelsforening, at deres forening ikke har en plan for vedligeholdelse, og hele 40 % ved slet ikke, om de har det.
Det betyder i praksis, at mere end hver anden ejer- eller andelsforening er uforberedte på store udgifter, hvis deres ejendom har brug for renovation eller udbedring af slitage.
Mange ejendomme styrer reelt i blinde
Det manglende overblik og den potientielle skadesrisiko bekymrer Gjensidige.
– Det er meget alvorligt, at så mange ejendomme reelt styrer i blinde, og jeg kan kun opfordre til, at foreningerne tager det seriøst og får lavet en vedligeholdelsesplan, siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige, der samtidig påpeger, at manglende vedligeholdelse og planlægning kan være med til at øge skadernes omfang.
– Uden den risikerer foreningen at stå med ekstremt store og uforudsete udgifter, der ofte kun kan finansieres gennem forhøjelser af fællesudgifterne, siger han og advarer samtidig foreningerne om risikoen for at skaden ikke nødvendigvis er fuldt dækket.
– Det er desværre ikke unormalt, at vi f.eks. ser store vandskader i ejendomme, hvor både de lodrette rør og faldstammerne for længst har overskredet “sidste salgsdato”. Og selv om forsikringen ofte dækker mange skader, så kan man risikere at få nedslag i dækning eller helt afvist skaden, hvis det viser sig, at man har undladt at vedligeholde de essentielle installationer.
Store økonomiske konsekvenser for den enkelte beboer
Hos NRGi, der som et at forretningsområderne har udarbejdelse af drifts- og vedligeholdelsesplaner, lyder det også, at både køber og ejer af en bolig, skal være meget opmærksom på, hvordan ens ejendom bliver passet.
– En gennemarbejdet drifts- og vedligeholdelsesplan er sund fornuft for både ejere og købere af en bolig i en ejer- eller andelsforening. Uden en korrekt vedligeholdelsesplan, bliver fællesudgifterne fastsat på et fejlagtigt grundlag, hvilke kan få store økonomiske konsekvenser for den enkelte ejer, siger Rune Ravnborg, direktør i NRGi.
– Hvis der ikke løbende hensættes de rigtige beløb, vil f.eks. en tagudskiftning skulle finansieres af aktuelle ejere, frem for at samtlige ejere gennem tiden havde givet et mindre månedligt beløb til netop en tagudskiftning. Så vil det at eje en bolig i en ejer- eller andelsforening kunne sammenlignes med rent lotteri i forhold til, hvem der pludselig står med udgiften, advarer Rune Ravnborg.