Midt i det midtjyske landskab er Sejet planteforædling placeret med udsyn til de marker, hvortil de udvikler og forædler kornsorter.
De eksisterende, statelige teglstensbygninger fra 1947 har nu fået en moderne indgangsportal til virksomhedens aktiviteter, og den nye indgang, der i respekt for de eksisterende bygninger, komplimenterer det eksisterende robuste udtryk i en enkel og let bygning.
Bygningen fremstår med sine store glaspartier, sit runde ovenlys og sine lysbånd i glas, der forbinder den nye bygning med de eksisterende som en moderne og transparent bygning, der ophæver forskellen mellem inde og landskabet udenfor.
– Forsøgsgårde bliver af mange anset som lidt gammeldags, men med den nye ankomstbygning slår vi det én gang for alle fast: Vores virksomhed er ikke kun en forsøgsgård, men en moderne biotek-baseret forædlingsvirksomhed med topmoderne laboratorier, hvor vi anvender de nyeste teknologier og udvikler ny genetik på et internationalt niveau, lyder det fra direktør for Sejet Planteforædling, Birger Eriksen.
Desuden er virksomhedens eksisterende bygninger placeret på en imponerende, grusbelagt gårdsplads, og netop dette gårdspladsmotiv trækkes helt ind i den nye bygning. Samtidig er naturstensbelægningen på gulv og udvalgte vægge valgt i en varm grå tone som gårdspladsen.
Gårdsplads går ind igennem ny bygningen
– Vi har med stor respekt for det klassiske gårdmotiv lavet en enkel bygning, der nænsomt binder de eksisterende bygninger sammen ved kun at røre disse bygninger med glas. Samtidig lader vi gårdspladsens motiv flyde ind igennem den nye bygning, forklarer Martin Schack.
Han er arkitekt og partner hos GinnerupArkitekter, der sammen med Sandberg Rådgivende ingeniører har varetaget rådgivningen, mens byggearbejdet er udført i hovedentreprise af AJ Byggeservice.
Udover natursten har arkitekterne valgt egetræ som et gennemgående materiale, der binder ankomstbygningen sammen med de eksisterende bygninger, hvor arkitekterne har omdannet det gamle stuehus til en moderne del af virksomheden med møde- og konferencefaciliteter. Det eksisterende sildebensparket er bevaret, og arkitekterne har tilføjet lamelvægge og træpaneler i eg, der således forsætter parketgulvet i vertikaler bevægelser. Det bevidste valg af meget stoflige og naturlige materialer understøtter virksomhedens brand.
Projektet omfatter 234 m2, heraf ankomstbygning på 112 m2 og møde- og konferencefaciliteter på 122 m2.