Træbyggeriets udfordringer til debat

Uddannelse, bygningsreglement og CO2-regnskab er nogle af de udfordringer, træ som byggemateriale står overfor.
Foto: Anders Melchiorsen.
Foto: Anders Melchiorsen.

Flere af byggebranchens udfordringer og muligheder ved byggeri i træ blev ridset op på Build in Wood konferencen på Docken i Nordhavnen under en debat med flere fremtrædende branchefolk. Et af punkterne er efterspørgslen blandt bygherrer på træ i byggeriet.

– Vi har et så højt teknologisk niveau i byggeriet, det der mangler er, at vi begynder at efterspørge den teknologi, sagde Søren Nielsen, Partner, Vandkunsten, der var en af paneldeltagerne ved en debat på konferencen.

Vi er på kravlestadie, når det gælder træ. Vi har ikke nogen ordenlig uddannelse og vi har ikke nogen national strategi for byggeri i træ.

Søren Nielsen – partner ved Vandkunsten

Under debatten refererede han til, at træ er kommet langt som byggemateriale, og at man mange steder i udlandet bygger i højden med træ.

– En del af den efterspørgsel skal drives af bygherrerne, men det kan være svært at finde dem, der er villige til at eksperimentere lidt, sagde han.

Uddannelse halter

Et andet af punkterne, debattørerne vente, var en mangel på viden omkring træ som materiale og ingeniøruddannelserne, der ikke introducere træ som materiale over for de studerende. Finn Larsen, der er senior ingeniør hos Rambøll. Han efterlyste mere undervisning i træ, så de studerende får øjene op for mulighederne ved materialet. Ifølge ham bliver de studerende udelukkende undervist i beton og stål.

Søren Nielsen var enig i, at de studerende skal have mere viden, for at kunne tage træ til sig.

– Vi er på kravlestadie, når det gælder træ. Vi har ikke nogen ordenlig uddannelse og vi har ikke nogen national strategi for byggeri i træ. Det kunne være rart med en roadmap for, hvordan man anvender træ på en CO2-neutral måde i byggeriet, sagde han.

Brandaspektet

Finn Larsen bragte udfordringer med brand på banen, og henviste til, at træ, i det gældende bygningsregelmentet BR15, ikke har samme status som andre byggematerialer.

– Det er en klar forskelsbehandling på såkaldte brændbare kontra ikke brændbare materialer i bygningsregelmentet, sagde Finn Larsen.

Han mente desuden, at træ har nogle åbentlyse fordele i forhold til brandegenskaber, som beton og stål mangler.

– I forhold til brand og varme ved vi, hvordan træ opfører sig. Med stål og beton er der fare for udvidelse og kollaps, der gør brand ved disse materialer mere utilregelige, sagde Finn Larsen.

Mange fordele

Flere af konferencens talere gav bud på, hvorfor træ er noget helt specielt, når det kommer til det arkitektoniske udtryk. Stadsarkitekt i Aarhus Kommune, Stephan Willacy, ønsker sig flere områder i byerne, der satser på træ, som det primære materiale.

– Træ giver en mulighed for at skabe en ny identitet i byggeriet. Med træ taler man om en stoflighed, som man ikke gør med andre materialer, og det er et meget ærligt materiale, sagde han.

Søren Rasmussen, der er indehaver og arkitekt ved ONV Arkitekter ser også muligheder i at bruge træ i højere grad.

– Det er et berigende materiale, der har noget magisk over sig, og det er en måde at videregive god arkitektur på. Byggebranchen er meget traditionsbundne og derfor kan det være svært at få ændret holdninger til træ, men CLT giver nogle gode muligheder, men der skal ændres i lovgivningen, sagde Søren Rasmussen.

Fra venstre: Allan Werge, direktør, AL2; Søren Rasmussen, indehaver, arkitekt, ONV Arkitekter; Jonas Sangberg, kreativ direktør og ejer, Sangberg; Stephan Willacy, stadsarkitekt, Aarhus Kommune. Foto: Anders Melchiorsen
Fra venstre: Allan Werge, direktør, AL2; Søren Rasmussen, indehaver, arkitekt, ONV Arkitekter; Jonas Sangberg, kreativ direktør og ejer, Sangberg; Stephan Willacy, stadsarkitekt, Aarhus Kommune. Foto: Anders Melchiorsen

Relateret indhold