Dansk-tysk folkefest i Rødby: Kom helt tæt på Femern-byggeriet

FehmarnBelt Days 2023 skal være med til at styrke samarbejdet på tværs af Femern Bælt, der får en stor økonomisk, mental og kulturel betydning for Lolland og området omkring, vurderer borgmester.

Fehmarnbelt Days 2023

  • Fehmarnbelt Days 2023 afholdes i samarbejde mellem Region Sjælland, Lolland Kommune, Fehmarnbelt Business Council, Femern Bælt Komiteen, Femern, Ministerium für Landwirtschaft, ländliche Räume, Europa und Verbraucherschutz des Landes Schleswig-Holstein og String-netværket.

Op mod 10.000 forventes at deltage, når Region Sjælland og Lolland Kommune den 11. og 12. juni er værter for Fehmarnbelt Days 2023.

Det er sjette gang, at eventen afholdes – første gang i 2012 i Lübeck og siden hvert andet år i henholdsvis København, Hamborg, Malmø og senest i 2021 ved Weissenhauser Strand i Tyskland.

Et fast fokus for konferencerne har været at skubbe på udviklingen af samarbejdet i Nordeuropa, som en naturlige følge af den kommende tunnel under Femern Bælt mellem Danmark og Tyskland.

Læs også: I Jernbanebyen ser de ind i fremtidens boformer

I år starter arrangementet for første gang med en stor dansk-tysk folkefest søndag den 11. juni og afslutter med en konference for erhvervsliv og beslutningstagere mandag den 12. juni.

– Jeg glæder mig over, at vi for første gang kan byde velkommen til en dansk-tysk folkefest i Rødbyhavn, som en del af Fehmarnbelt Days, fortæller Christian Wedell-Neergaard, der er formand for Udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde i Region Sjælland.

– Vi skal til at forberede os på en tid, hvor grænsen over Femern Bælt bliver landfast. Det betyder, at områderne på begge sider af Femern Bælt rykker fra national udkant til centrum af Nordeuropa. Det er vigtigt, at vi sikrer, at både borgere og virksomheder på begge sider af Femern Bælt får øjnene op for de muligheder det giver, tilføjer han.

3.500 borgere på guidet bustur på byggepladsen

Folkefesten afholdes klos op ad byggepladsen for den kommende tunnel under Femern Bælt, og placeringen er ikke helt tilfældig, da der sammen med Femern åbnes op for, at 3.500 borgere kan få guidede busrundture på byggepladsen.

Det bliver første gang i anlægsperioden, at byggepladsen åbnes for offentligheden i den skala.

Derudover vil eventen byde på en række aktiviteter i form af dansk-tysk samskabelseskunst, debatter, stande og udstillinger med udgangspunkt i dansk-tyske forhold.

Debatterne modereres af Lykke Friis, der er direktør for Tænketanken Europa og tidligere klima-, energi- og ligestillingsminister og tidligere tysklandskorrespondent.

Økonomisk, mental og kulturel betydning

Holger Schou Rasmussen, borgmester i Lolland Kommune, siger:

– Vi er glade for vores i forvejen gode samarbejde med Tyskland, men der er ingen tvivl om, at det udvidede og tættere samarbejde på tværs af Femern Bælt får en kæmpe økonomisk, mental og kulturel betydning for Lolland og området omkring.

Godt naboskab kan ikke tages for givet

Werner Schwarz, minister for Europa fra delstaten Slesvig-Holsten, supplerer:

– Det er vigtigt at fejre og udvikle det gode naboskab på tværs af grænserne på en værdig måde, ikke mindst i en tid, hvor det gode naboskab i Europa ikke kan tages for givet. Sammen med vores partnere ønsker vi at bruge det momentum, som byggeriet af tunnelen har skabt, til at fremme yderligere projekter i regionen.

Af sikkerhedsmæssige hensyn skal deltagere tilmelde sig arrangementet her.

Relateret indhold