Verdens grønneste by ligger i Sydafrika

Durban i Sydafrika kan prale af at være verdens grønneste storby. Især andelen af grønne områder og mængden af træer scorer point i Husqvarnas HUGSI-rapport.
Trenden i storbyer verden over går på at skabe flere grønne lunger, hvor indbyggerne kan fordrive fritiden i parker og grønne anlæg. Foto: Hans-Henrik Lærke.
Trenden i storbyer verden over går på at skabe flere grønne lunger, hvor indbyggerne kan fordrive fritiden i parker og grønne anlæg. Foto: Hans-Henrik Lærke.

Vinder i regionerne:

  • Afrika: Durban, Syafrika
  • Det centraløstlige Asien: Beijing, Kina
  • Sydøstasien og Oceanien: Auckland, New Zeeland
  • Europa: Geneve, Schweiz
  • Latinamerika: Rio de Janeiro, Brasilien
  • Nordamerika: Austin, Texas, USA
  • Syd- og Vestasien: Dhaka, Bangladesh

Durban i Sydafrika står ud fra mængden af verdens storbyer og kan kalde sig den grønneste. I hvert fald hvis man benytter sig af Husqvarnas nye satellitdrevne digitaliseringsværktøj, HUGSI (Husqvarna Urban Green Space Index).

98 af verdens største byer er målt og vejet i kategorier som højeste procentandel af grønne områder i byerne, vegetationens sundhed, det samlede antal træer og græsareal i byerne, og hvor meget grønt areal der er pr. indbygger. I den samlede score vinder den sydafrikanske by foran Rio de Janeiro, Austin, Beijing og Geneve.

Overvågning af udviklingen

Digitalisering var et af hovedtemaerne, da Husqvarna 30. september – 1. oktober holdt Living City 2019 i Göteborg. Her blev HUGSI præsenteret. Formålet med satellitovervågningen af digitaliseringen af grønne områder i storbyer er at monitorere udviklingen i byerne, der bliver mere og mere folkerige og i takt hermed får brug for flere parker – eller grønne lunger – inde i betonjunglen. Parkerne kan foruden at takle klimaforandringer og opsamle øgede regnvandsmængder også øge livskvaliteten for indbyggerne.

– Vi mener, at kunstig intelligens og fremspirende teknologier vil spille en rolle i styringen af grønne områder fremover. Med HUGSI vil vi skabe opmærksomhed om vigtigheden af grønne områder og udstyre beslutningstagerne til at tage vare på byernes grønne arealer ved at give dem fakta. Digitalisering af styringen med grønne områder vil give redskaber til at forudsige, hvordan man bør passe parkerne, forbedre de rekreative og miljømæssige værdier, såvel som effektiviteten i driften, fortalte Anders Johanson, teknisk direktør i Husqvarna Group.

Byer bliver grønnere

Fremover vil det således være muligt at følge den grønne udvikling i verdens storbyer. Foreløbigt har Husqvarna indsamlet data i tre år. Og den gode nyhed er, at byerne i c40-netværket plus Bruxelles, Marseille, Geneve og Göteborg bliver grønnere. Ikke i et revolutionerende tempo, men udviklingen går dog i en grønnere retning.

De 98 byer, der er fordelt på 51 lande, har de sidste tre år fået 265 kvadratkilometer flere grønne arealer. Byernes samlede grønne areal udgjorde i 2016 34,2 procent af byer. I dag er tallet steget til 34,5.

Relateret indhold