Dagens Byggeri har spurgt en række centrale personer inden for byggebranchen om en status over året, der gik, og indsatserne i året, der snart begynder. Lene Espersen, adm. direktør i Danske Arkitektvirksomheder, kan blandt andet melde om fremgang i 2015 og to projekter, der fremadrettet henholdsvis skal sætte en streg under arkitekturens betydning og dokumentere konsekvenserne af store transaktionsomkostninger.
Hvad har karakteriseret branchen i 2015?
Der har fra Danske Arkitektvirksomheders side været en svag opadgående vækst for branchen som helhed og vores medlemmer har fortsat stor succes internationalt og modtager hæder og priser for den merværdi, medlemmernes arkitektur skaber for samfundet. Det går med andre ord fremad.
Vi er i færd med at synliggøre, hvordan dansk overimplementering i praksis og unødvendige dokumentationskrav skaber store samfundsmæssige omkostninger.
Lene Espersen Adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder
Var der hændelser, der skilte sig særligt ud – på godt og ondt?
Der er vedtaget en ny udbudslov som Danske Arkitektvirksomheder vil følge tæt i anvendelse fra de offentlige bygherrers side, så transaktionsomkostningerne, der er et stort samfundsøkonomisk tab, reduceres betragteligt. Vi er glade for det positive resultat for COP 21 og vil arbejde for, at Danmark fortsat er foregangsland i en mere bæredygtig retning, så vi opnår en konkurrencefordel og et bedre samfund på samme tid.
Hvilke udfordringer venter der branchen i 2016?
Den internationale vækst er fortsat lav, og det præger efterspørgslen. Vi håber på, at opsvinget fortsætter, og at bestræbelser på at anvende LCA og LCC udbredes.
Hvilke muligheder ser du fremadrettet for at udvikle branchen yderligere?
Vi har to meget spændende projekter i gang hos Danske Arkitektvirksomheder. Vi er i gang med at lave en eksempelsamling, hvor vi dokumenterer den merværdi og effekt, det kloge design og arkitektur skaber for samfundet. Med eksempelsamlingen styrker vi vores faglige gennemslagskraft og argumentation overfor beslutningstagere og befolkning, og vores målsætning er at få arkitekturens rolle til at spille langt mere aktivt ind i løsningen af samfundets udfordringer. Vi er ligeledes i samarbejde med Akademisk Arkitektforening og med finansiel støtte fra Dreyers Fond i færd med at synliggøre transaktionsomkostninger i forskellige udbud/konkurrencer for at synliggøre, hvordan dansk overimplementering i praksis og unødvendige dokumentationskrav skaber store samfundsmæssige omkostninger.