Stillbillede af en byggeplads møder besøgende i Den danske Pavillon

Den danske Pavillon på Arkitekturbiennalen i Venedig er i år en byggeplads, der bl.a. viser, hvordan biobaserede, højteknologiske og genanvendte materialer kan integreres i arkitekturen.
Foto fra en indendørs byggeplads medstore slabs fra gulvene lagt op som borde. I baggrunden bunker af grus og sand mv.
De mange materialer fra byggepladsen – træ, kalksten, betondæk, sten, sand, silt, ler mv. – er blevet nærstuderet af forskere og er nu en del af den danske udstilling. Foto: Hampus Berndtson

Under titlen Build of Site inviterer arkitekt og kurator på den danske udstilling på årets Arkitekturbiennale, Søren Pihlmann fra pihlmann architects, om få dage indenfor i Den danske Pavillon.

Her vil han komme med sit bud på, hvordan vi kan bygge videre på det eksisterende i stedet for at bygge nyt:

Søren Pihlmann står bag en stor bjælke med en masse mindre sten i. Bjælken hænger i kæder. Hans arme hviler på bjælken
Kurator på årets danske udstilling, Søren Pihlmann fra pihlmann architects, vil med udstillingen Build of Site have os til at se potentialet i byggeaffald. Foto: Hampus Berndtson

– Det står efterhånden klart for de fleste, at vi fremover kommer til at forholde os konstruktivt til alt det, vi allerede har sat i verden. Det har tidligere forekommet os at være en begrænsning. Nu bør tiden være inde til at diskutere de arkitektoniske muligheder, som rejser sig fra jorden, fra stenene og fra betonen, eller hvad end man finder der, hvor man har fået privilegiet at bygge videre på verden, forklarer han.

Byggeplads sat i bero

Om Arkitekturbiennalen

  • Den Internationale Arkitekturbiennale er verdens største arkitekturbegivenhed
  • Finder sted hvert andet år i Venedig
  • Over 60 lande, herunder Danmark, deltager med udstillinger i de historiske pavilloner i Giardini-området, Arsenale og rundt omkring i byen
  • Hovedtemaet for Arkitekturbiennalen i 2025 er Intelligens. Natural. Artificial. Collective.</li>
  • Kurator er den italienske arkitekt og ingeniør Carlo Ratti

I Build of Site møder besøgende en rigtig byggeplads sat midlertidigt i bero. Den danske Pavillon har nemlig behov for renovering på grund af tilbagevendende oversvømmelser, forældet funktionalitet og problemer med indeklimaet. Det kræver bl.a. en opgraderinger af gulve, døre og vinduer.

Læs også

Minister vil stoppe ’riv ned og byg nyt’-kulturen

Derfor bliver pavillonen renoveret, samtidig med at der eksperimenteres med utraditionelle måder at genanvende overskydende byggematerialer på. Fra maj til november gøres selve byggepladsen tilgængelig for publikum gennem arketypiske udstillingselementer såsom podier, ramper, bænke og borde. Alle er de konstrueret af overskudsmaterialer fra renoveringen.

Kan integreres side om side

Pavillonens materialer og sammensætninger af træsorter, kalksten, betondæk, sten, sand, silt og ler er blevet nærstuderet i samarbejde med forskere og studerende fra Det Kongelige Akademi, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet og ETH Zürich siden efteråret 2023.

Det tætte samarbejde med eksperter fra forskellige fagområder fortæller, hvordan det biobaserede, det højteknologiske og genanvendte kan integreres side om side i arkitekturen.

Foto ind i et rum med hvide vægge. Gulvet mangler. Der kommer lys ind fra to udgange og fra en bort af små vinduer nær loftet
Den danske Pavillon i Venedig skulle alligevel renoveres. Nu er byggepladsen blevet del af selve udstillingen på årets arkitekturbiennale. Foto: Hampus Berndtson

Her ligger fokus ikke på materialernes oprindelige funktion og værdi men på, hvordan de kan berige vores byggede miljø. Udstillingen peger dermed både på en reel bygningstransformation og på en transformation af den måde, vi fremover bør forstå den arkitektoniske praksis.

Blander Chitosan med sand fra byggepladsen

Eksempelvis har forskerne og de studerende afprøvet, hvordan Chitosan, et biprodukt fra fiskeindustrien i bl.a. Adriaterhavet reagerer, når det blandes med sand opgravet fra pavillonens undergrund.

To mennesker står ved et bord lavet af bølgetagplader. i baggrunden ses beton fra byggepladsen, der er stablet oven på hinanden
Forskere og studerende fra hele verden har undersøgt, hvordan byggeaffald af traditionelle byggematerialer kan benyttes igen. Evt. i samarbejde med biobaserede byggematerialer. Foto: Hampus Berndtson

De har studeret hver enkelt kalkstensflise og i, hvordan den oprindeligt er skåret ud fra et stenbrud i Istrien. Dens ophav fortæller bl.a. om dens risiko for at revne, når den demonteres, og hvorvidt den så kan genbruges, når gulvet renoveres.

Der er også foretaget akke-destruktive UPV-tests (Ultrasonic Pulse Velocity) på de eksisterende betondæk for på forhånd at undersøge, hvordan elementerne skulle skæres ud for at opnå den højst mulige styrke i det, der i udstillingen benyttes som bjælker.

Læs også

Det første af 150 mødesteder er nu åbnet: ”Vores relationer betyder allermest”

Hovedtemaet for Arkitekturbiennalen i 2025 er Intelligens. Natural. Artificial. Collective. Build of Site kan opleves på Arkitekturbiennalen i Venedig fra den 10. maj til den 23. november 2025.

Relateret indhold