SHL har skabt en moderne trælade

De bærende trækonstruktioner bliver ikke gemt væk, men er centrum i nyt træbyggeri i Dragør.
Pressefoto: Anders Hviid.
Pressefoto: Anders Hviid.

Framehouse

  • Bygherre: KOM-KBH A/S
  • Entreprenør: Lyngby Entreprise A/S
  • Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Ingeniør: Arne Elkjær A/S
  • Areal: 1810 m2 kontormiljø, 355 m2 teknisk kælderrum
  • Indviet i 23. maj, 2019.

Schmidt Hammer Lassen Architects udvider sin portefølje af projekter i træ med åbningen af Framehouse. Det er en fleksibel kontorbygning på 1810 kvadratmeter i Dragørs erhvervsområde 12 kilometer syd for Københavns centrum.

I området ligger genanvendte flyhangarer sammen med nye konstruktioner inspireret af hangarernes form. Framehouses simple bygningsvoluminer er en reference til den lokale kontekst og er samtidig en sjælden og helt særlig bygning i Danmark på grund af dens åbne træstruktur, der er både bæredygtig og innovativ.

– Designet af Framehouse er inspireret af de gammeldags trælader med deres simple konstruktioner og åbne bærende strukturer, siger John Lassen, stiftende partner hos Schmidt Hammer Lassen.

– Vi har tilført et moderne islæt med bæredygtig innovation, der kan imødekomme kontorlejernes behov, og hvor Danmarks ambitiøse grønne målsætninger samtidig understøttes, fortsætter han.

De bærende trækonstruktioner er trukket helt frem som bygningens mest markante dele. Pressefoto: Anders Hviid.
De bærende trækonstruktioner er trukket helt frem som bygningens mest markante dele. Pressefoto: Anders Hviid.

En åben og grøn arbejdsplads

Framehouse er en toetagers bygning, der er inddelt i tre parallelle voluminer, og består af et åbent og fælles kontormiljø, som opfordrer til samskabelse og interaktion. Voluminet i midten udgør hjertet af bygningen, hvor almene funktioner som indgang, mødelokaler og kantine har fået plads. Dette fællesområde omkranses af to fleksible ydre voluminer, hvor der kan være kontorer og mødelokaler i forskellige skalaer.

Gennemgående materialer som Douglas-gran, egetræ og grønne planter skal give ro og tilføre bygningen en varm og indbydende atmosfære.

– Projektet skubber Danmark foran på vejen frem mod mere bæredygtigt design, avanceret ingeniørarbejde og konstruktion i træ, siger John Lassen.

Byggeriet er godt 1800 kvadratmeter stort. Pressefoto: Anders Hviid.
Byggeriet er godt 1800 kvadratmeter stort. Pressefoto: Anders Hviid.

Bæredygtighed gennemsyrer projektet fra landskab til tagterrasser. Udenfor står fire ladestationer til elbiler, der gør det muligt for lejerne at lade på stedet. Indenfor i grundetagen holder betongulve på varmen, mens de hårdt pressede egetræsplanker, der er anvendt til de øvrige etager, aldrig tidligere har været anvendt i byggeriet i Danmark. Ovenlysvinduer på de tre tage giver naturlig ventilation, og de ydre tagoverflader er beklædt med grønne stenurtsplanter.

Designet af Framehouse er inspireret af de gammeldags trælader med deres simple konstruktioner og åbne bærende strukturer.

Relateret indhold