PLH lander tredje rådhuskonkurrence i træk

Hos PLH Arkitekter har man haft succes med at rette fokus på kommunernes nye administrationsbygninger. Det har givet pote i Vordingborg, Høje Taastrup og nu Herlev.
PLH Arkitekter står bag designet af Hjortespring Rådhus i Herlev - det tredje rådhusbyggeri inden for et kortere tidsrum. Illustration: PLH.
PLH Arkitekter står bag designet af Hjortespring Rådhus i Herlev - det tredje rådhusbyggeri inden for et kortere tidsrum. Illustration: PLH.

Hjortespring Rådhus skal på én gang være grønt, innovativt, demokratisk og samtidig have en funktionel, arealmæssig og økonomisk effektiv ramme om fremtidens behov.

Ambitionerne er altså mange. Og klar til at slå de krævende streger står et erfarent hold PLH Arkitekter – det er nemlig virksomhedens tredje rådhusprojekt i løbet af ganske kort tid.

Vi gør meget for at få rådhusene til at fremstå åbne og indbydende.

Søren Mølbak, PLH Arkitekter

Tidligere i 2020 vandt PLH opgaven med Vordingborg Rådhus i det sydsjællandske, men også det såkaldte “Fremtidens Rådhus” i Høje Taastrup er en del af PLH’s portefølje.

Søren Mølbak, der er administrerende direktør i PLH Arkitekter, giver her sit bud på, hvordan man er lykkes med at lukke de tre aftaler.

– Det er vel i sidste ende dygtighed, der har gjort udslaget. Jeg tænker, at det især skyldes, at vi har så stor erfaring inden for domicilbyggeri, for lidt groft sagt er et rådhus jo primært et kontor. Dog med enkelte tilføjelser, siger han.

Åbent og lukket på samme tid

Kontorpladser skal der være. Det er tilfældet i såvel Høje Taastrup som i Vordingborg og Herlev.

Et af de andre gennemgående elementer er et stort, indbydende atrium, som udgør borgernes første møde med deres nye kommunale samlingspunkt.

– Vi gør meget for at få rådhusene til at fremstå åbne og indbydende. Det skal jo være byens hus. Men kommunal drift kræver også, at man kan spærre lidt af for borgerne, så de ikke bare kan vandre ind alle steder. Og jeg tror, at vi har været rigtig dygtige til at konstruere netop det i de her tre konkurrencer, siger Søren Mølbak.

PLH vandt i første omgang rollen som totalrådgiver for Herlev Kommune på Hjortespring Rådhus med entreprenøren Hoffman som samarbejdende totalentreprenør – herefter overgår arkitekterne til at være underrådgivere under Hoffmann i et totalentreprise-set up.

Slår på egen tromme

En af de andre årsager til, at PLH har indledt en lille sejrsstime på de kommunale byggerier skal også findes i, at man hos PLH prioriterer at fortælle om det gode rådhusbyggeri, siger Søren Mølbak.

– Jeg har været ude at holde flere foredrag om fremtidens rådhus. Og vi forsøger samtidig at udnytte vores erfaringer fra de mange C20-virksomheder, som vi har arbejdet sammen med, så det er ikke utænkeligt, at det har smittet af på vores evne til at vinde de her udbud, forklarer han.

På Vordingborg Rådhus er PLH underrådgiver til Moe, som er totalrådgiver på projektet.

I Høje Taastrup er opstillingen en anden – her var man til en begyndelse underrådgiver til Cowi, mens PLH i den afsluttende fase er underrådgiver til Casa, som står for byggeriet.

Relateret indhold