Standarden kort
- Europa har fået en ny standard for dagslys, der giver en ny måde at dokumentere dagslys på i projektering.
- Standarden er ikke et krav i bygningsreglementet og er ikke lovpligtig. Det er derfor frivilligt, om man vælger at anvende standarden til at overholde reglementet eller bruger en anden metode.
- Der er derfor ikke en konsekvens som sådan ved ikke at anvende standarden.
- Da den ikke er lovpligtig, håndhæves den ikke, men en del af den er blevet en del af BR18.
- I teksten står der: Alternativt kan tilstrækkeligt dagslys dokumenteres ved at eftervise, at den indvendige belysningsstyrke fra dagslys er 300 lux eller mere ved mindst halvdelen af det relevante gulvareal i mindst halvdelen af dagslystimerne. Det er en ting, standarden har bragt med sig.
I går skrev Dagens Byggeri, at hele Europa har fået sig en ny standard for dagslys. Denne standard kommer med nye måder at projektere og dokumentere dagslys på, når arkitekter tegner bygninger.
Man kan nemlig evaluere dagslyset ud fra den såkaldte klimabaserede metode, hvor man ikke kigger på dagslysfaktoren, men kigger på niveauer for lux.
Den nye standard er også blevet en del af BR18, og som en konsekvens deraf, vil DGNB nu tage den med som en del af manualerne, når de skal evaluere dem i løbet af 2019. Det skriver Mette Qvist, direktør for Green Building Council Denmark, i en mail til Dagens Byggeri.
– I vores næste store opdatering af DGNB manualerne, er planen at opdatere kriteriet for visuel komfort med den klimabaserede metode – og på denne måde linke til metoderne i BR18, skriver Mette Qvist.
Lyscenter glæder sig
Hos Dansk Center for Lys glæder nyheden direktør Anne Bay, der tidligere har udtrykt, at hun håber det bliver en del af de nye DGNB-manualer.
– Det lyder dejligt! Jeg kan kun give thumbs up herfra. Standarderne lider ofte den skæbne, at de bare er vejledende. Der er ikke meget ved at lave standarder, som ingen bruger eller diskuterer, så det er bare godt, at de tager den med, siger Anne Bay.
Man skal dog holde for øje, at det måske ikke er så ligetil.
Udfordrende opgave
Det kan dog blive en udfordring med den nye standard. Det kræver, at Green Building Council Denmark har mere at arbejde ud fra, skriver Mette Qvist.
– Vi har erfaring med dagslysfaktormetoden, og ved som eksempel at det er forholdsvist svært at opnå et dagslysfaktor-niveau på 3 procent, men vi har ikke samme erfaring med lux-metoden, og ved derfor endnu ikke helt, hvor svært det er at opnå eksempelvis 300 lux. Vi glæder os derfor til at høre om nye projekter, som har afprøvet den nye lux-metode, skriver Mette Qvist.
– Det er jo altid en udfordring med at finde det rigtige kompromis. Man skal være opmærksom på, at det kræver noget øvelse og nogle kompetencer at beregne dagslys på den nye måde, siger Anne Bay, der håber at se både arkitekter og ingeniører til lanceringen af den nye standard i januar.