På spidsen af Sundmolen med udsigt til himmel og hav og omringet af gamle pakhuse, containerterminal og nye boligområder er et tomt spot nu forvandlet til en spektakulær bygning, der forener betonbyggeri og arkitektur.
BIGs nye hovedkontor, som er bygget i beton og glas i et mønster, hvor store lukkede facadeflader skiftevis kontrasterer med store åbne vinduespartier, har et enkelt udtryk, men bag det enkle ydre gemmer sig en konstruktion, som Bjarke Ingels selv beskriver som en af de mest komplekse byggerier, den verdenskendte arkitektvirksomhed nogensinde har lavet:
– Dette er ikke nogen almindelig betonbygning. Det er et af de mest komplekse byggerier vi nogensinde har lavet. Der er så mange ting, der kunne være gået galt, og jeg er dybt imponeret over den kvalitet og præcision, der er lagt i håndværket. Alle elementer og støbninger går i hak på en tektonisk måde, og konstruktionen bag vores hovedsæde kommer til at danne en ny skole for, hvad betonbyggeri og arkitektur kan, siger Bjarke Ingels.
Nordisk granit, 100 tons bjælker og grønne terrasser
Hovedkvarteret strækker sig 27 meter op over Sundholmen.
En kerne af nordisk granit skærer sig fra stuen til øverste sal, og 7 overlappende etager skaber en kaskade af sammenhængende planer og bæres af 20 meter lange pladsstøbte facadebjælker, der hver vejer 100 tons. De er stablet ovenpå hinanden som sandwichelementer og skifter mellem lukkede felter af betonkonstruktioner og transparente felter af glas.
En sammenhængende 140 m spiral af grønne terrasser snor sig langs facaden hele vejen rundt om bygningen og har en dobbeltfunktion som flugtvejstrappe. Alle etager har adgang til terrasserne, og følger man trinene hele vejen til toppen, finder man taghaven med en 360-graders udsigt over havnen.
Et håndværk at støbe beton til glatte flader
LM Byg står bag opførelsen af det ca. 4.800 m2 store domicil, og for at kunne forene BIGs ønsker og visioner har råhusentreprenøren brugt et miks af betonelementer og in-situ-støbninger – og så har LM Byg også måtte udvikle nye støbe- og arbejdsmetoder.
Konstruktionen, som har været udfordrende nok i sig selv, blev yderligere forstærket af, at bygningen skulle støbe i FutureCem, der på starttidspunktet stadig var relativt nyt, utestet i denne skala og opfører sig anderledes end betonblandinger med traditionel cement:
– For os er det et håndværk at støbe med beton, og vi arbejder grundigt med materialet for at finde den rigtige konsistens, så betonen flyder rigtigt, slipper støbeformene, afhærder ordentligt og laver lækre, glatte flader, fortæller adm. direktør i LM Byg, Frank Aarslew-Jensen.
– Med vores mange års erfaring og kompetencer har vi styr på vores proces og vores håndværk. Derfor elsker vi også at arbejde tæt med visionære arkitekter som BIG, hvor vi tager metode og materiale til grænsen og sammen skaber en bygning, som både vi og BIG er stolte af.