Herning-skole er årets bedste skolebyggeri

Projektteamet bag Lindbjergskolen i Hammerum ved Herning har fået overrakt prisen for Årets skolebyggeri 2020 for et projekt, der bliver kaldt for "et virkelig lækkert børnemiljø med stor mulighed for udfoldelse, bevægelse og ikke mindst læring".
Skolen erstatter to gamle folkeskoler i området. Pressefotos: Sweco/Årstiderne Arkitekter.
Skolen erstatter to gamle folkeskoler i området. Pressefotos: Sweco/Årstiderne Arkitekter.

Om vinderprojektet

  • Bygherre: Herning Kommune
  • Ingeniør/arkitekt: Sweco Danmark / Årstiderne Arkitekter
  • Totalentreprenør: KPC Herning
  • Pædagogisk konsulent: Autens
  • Projekt afsluttet: Januar 2020
  • Areal: 15.000 m²
  • Anlægssum: 200 mio. kr.

Det er 8. år i træk, at prisen for Årets skolebyggeri uddeles, og i år var ét videregående uddannelsessted samt fire folkeskoler – nye, såvel som renoverede – i spil til prisen.

Prisen endte med at gå til Lindbjergskolen i Hammerum, som blev indviet af statsminister Mette Frederiksen i januar. Den nye, topmoderne skole erstatter to gamle skoler. Skolen er en af landets første 24-7-skoler, hvor idrætshaller, SFO, café, bibliotek og kulturtilbud er åbent for de lokale i dag- og aftentimerne.

Skolen følger samtidig tidens trend: Opgøret med stamklasseprincippet. Eleverne har således ikke et fast basislokale – i stedet rykker de rundt til faglokalerne, alt efter hvad skemaet byder på, og opholder sig ellers i de fælles samlingsområder uden for undervisningslokalerne.

Eleverne har rig mulighed for bevægelse i dagligdagen.
Eleverne har rig mulighed for bevægelse i dagligdagen.

Hver afdeling – indskoling, mellemtrinnet og udskolingen – har til huse i hver sin bygning, kaldet Trinhusene. De mødes på det centrale aktivitetstorv med adgang til de offentlige fællesarealer.

Bevægelse er desuden, i tråd med folkeskolereformen, en central del af Lindbjergskolens DNA. Eleverne har adgang til store oplægstrapper og klatreflader mellem etagerne, centrale multihaller, kunstgræsbaner, aktivitets- og legepladser og det lange bevægelsesloop, som løber hele vejen rundt om skolen og henover skolen. På taget er der desuden boldbure og motorikbaner

De faste klasseværelse er droppet, i stedet bevæger eleverne sig rundt mellem faglokaler fra time til time.
De faste klasseværelse er droppet, i stedet bevæger eleverne sig rundt mellem faglokaler fra time til time.

De fire andre nominerede projekter var Christianshavns Skole, København K, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX), Aarhus N, Skolen i Bymidten, Helsingør samt Peder Lykke Skolen, København S.

– Lindbjergskolen har været et fantastisk projekt at arbejde med, fordi der lå en opgave i at gøre skolen til mere end bare en skole. Vi har skabt et nyt kraftcenter i lokalsamfundet, som kommer elever, medarbejdere, men også hele Hammerum-Gjellerup til gode. Det er hovedideen med 24-7-tanken, hvor både udendørs og indendørs arealer er tilgængelige for hele byen, også i aftentimerne, siger Peter Kristiansen, kreativ leder hos Sweco/Årstiderne Arkitekter.

Skolen blev indviet i januar 2020.
Skolen blev indviet i januar 2020.

Relateret indhold