Genbrugt genbrugsstation modtager kommunal hæder

Kredsløbs nye genbrugsstation i Lisbjerg modtager Aarhus Kommunes arkitekturpris for sit mod til at tage utraditionelle metoder i brug og bygge nyt i genbrugsmaterialer.
I det 12.000 m2 store område, som genbrugsstationen i Lisbjerg råder over, er der plads til både traditionel genbrugsplads, byttehus og rekreativt område med læring om genanvendelse.
I det 12.000 m2 store område, som genbrugsstationen i Lisbjerg råder over, er der plads til både traditionel genbrugsplads, byttehus og rekreativt område med læring om genanvendelse.

Genbrugsstationen i Lisbjerg

  • Bygherre: Kredsløb
  • Arkitekt og landskabsarkitekt: Schønherr og Loop Architects
  • Totalentreprenør: Danjord
  • Bygherrerådgiver: Sweco
  • Ingeniør: Moe
  • Byggestart: Februar 2021
  • Officiel åbning: 2. april 2022
  • Omfang: Ca. 12.000 m2 med mandskabsbygning, 2 lethaller samt rekreativt område
  • Budget: 42 mio. kr.
  • Bæredygtighed: Bygningsreglementets Bygningsklasse 2020, Bæredygtighedstiltag ud over bygningsreglementet
  • Kilde: Byggefakta

Den nye genbrugsstation i Lisbjerg ved Aarhus er en genbrugsstation i bogstavelig forstand: Således er tre fjerdedele af de byggematerialer, der er brugt på stedet, genbrugsmaterialer.

F.eks. stammer spær og søjler fra en nedrevet gård i Snærrild, de 5.500 m3 beton er genbrugsbeton, tagjorden er produceret af haveaffald fra andre genbrugsstationer i Aarhus, vejene er opbygget af materialer fra genbrugsstationerne og 16.000 m3 beton og tegl fra en knust skorsten, 20 km træbeklædning på bygningerne er genbrug ligesom toiletterne på personalestuen. Kun rørføringen og faste elinstallationer er nye.

Selvom det umiddelbart lyder nemt, har det ikke været uden udfordringer at bygge en genbrugt genbrugsstation, fortæller Benny Stjernholm, der er chef for bygherren Kredsløbs genbrugsstationer.

For det er en omvæltning at arbejde med genbrugsmaterialer sammenlignet med konventionelle materialer, og hvordan sikrer man, at holdbarheden og bygningens sundhed er i top, når man arbejder med materialer, der i bund og grund er aflagte?

– Der er selvfølgelig foregået en nøje planlagt proces for kvalitetssikring af materialer, så de til fulde lever op til de krav, man forventer af et moderne byggeri. Og det gælder både holdbarheden og sundheden. Samtidig er det vigtigt, at materialerne er bæredygtige og kan indgå i det, vi er; et stort kredsløb, siger Benny Stjernholm.

Han fortsætter:

– Det har selvfølgelig krævet tid og mandetimer at styre den proces, men det har været vigtigt for os at tage ansvar i forhold til at spare på belastningen af og brugen af ressourcer. Nybyggeri kan være en stor CO2-udleder, og det vil vi ikke være med til.

En sjældent imponerende velkomst

Sammen med bl.a. Sneglehusene i bydelen Nye i Aarhus N og Retten i Aarhus (Erhvervsarkivet) er den nye genbrugsplads netop blevet præmieret med Aarhus Kommunes arkitekturpris, der siden 1988 er blevet uddelt til arkitekter og bygningsejere, der udmærker sig ved arkitektonisk kvalitet ud over det sædvanlige.

Lisbjerg Genbrugsstation modtager hæderen for stedets formidling af genbrug og ressourcer, bl.a. via den rekreative sti, der omkranser genbrugsstationen og formidler Kredsløbs aktiviteter.

‘Projektet står som et forbilledligt eksempel på at tage udfordringen op med at kombinere

bæredygtighed og arbejdet med materialitet i et velkommende rum. Og det vel og mærke et af de steder, vi normalt forbinder med et praktisk gøremål, som nu er blevet en arkitektonisk oplevelse,’ lyder det bl.a. fra dommerkomiteen, der kalder det ‘en sjældent imponerende velkomst,’ når man ankommer med sin trailer.

Sparer ventetid

Selvom det meste af genbrugsstationen er lavet af genbrugsmaterialer, var man i byggeperiode også her udfordret af materialemangel og forsinkelse på enkelte områder som følge af pandemien.

Helt generelt vil man ifølge Benny Stjernholm dog kunne afhjælpe manglen, forsinkelserne og presset på vores resurser, hvis vi generelt bliver bedre til at tænke i flere genbrugsmaterialer til byggerierne.

– Jeg håber, at vi med byggeriet kan være med til at vise, at det ikke blot er muligt at bygge med genbrugsmaterialer, men at det er muligt at opføre et moderne byggeri, hvor både arkitekturen, holdbarheden og pladsens funktionalitet går op i en højere enhed. Samtidig vil man kunne spare ventetid og mindske belastningen af vores resurser betragteligt ved at genbruge de materialer, man allerede har, i stedet for at sætte gang i en ny produktion, fortæller Benny Stjernholm.

Til andre, der overvejer at bygge nyt i genbrugsmaterialer, er beskeden klar:

– Spring ud i det, også selvom det ikke er sådan, man plejer at gøre. Vi skal turde sprænge rammerne, hvis vi skal være med til at ændre normen.

Der forventes 284.000 besøg på den nye, genbrugte genbrugsstation i 2030. Til sammenligning havde den gamle genbrugsstationen i Lisbjerg 73.000 besøg i 2018.

Relateret indhold