Fingerplan 2.0: Fem bud på fremtidens hovedstadsområde går videre

Nu er den første fase af idekonkurrencen Fingerplan 2.0 afsluttet, og ud af 43 bud fra både Danmark og udlandet er udpeget fem visioner, der skal viderebearbejdes til egentlige forslag.
Visualisering af fingerplan.
Nye diger og fjordlandskaber, vilde skov- og naturarealer og et overdækket motorvejsnet er nogle af de visionære bud på udviklingen af hovedstadsområdet. Foto: Arkitektforeningen.

Siden 1947, hvor den velkendte Fingerplan, som fastlægger de overordnede rammer for den fysiske planlægning i hovedstadsområdet, blev udarbejdet, har udviklingen i København og forstæderne ikke stået stille.

Derfor udskrev Arkitektforeningen København med støtte fra Dreyers Fond tidligere i år den åbne idekonkurrence ’Fingerplan 2.0’.

I oplægget blev deltagere bedt om at forholde sig til The Copenhagen Lessons’ 10 principper for bæredygtig byggeadfærd.

Mange svære fravalg

Nu er den første fase af konkurrencen afsluttet, og ud af 43 bud fra både Danmark og udlandet har et enigt bedømmelsesudvalg udpeget fem visioner, der skal viderebearbejdes til egentlige forslag.

Læs også

Landskabsarkitekter fortsætter drømmeopgave i ambitiøs hovedstad

– Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der har været mange svære fravalg, siger Lars Autrup, som er direktør i Arkitektforeningen og formand for bedømmelsesudvalget.

– Vi har fået mange fantastisk gode bud på, hvordan fremtidens hovedstadsområde kan udformes fra et bredt spænd af tegnestuer. Og jeg er særligt glad for, at vi i en anonym konkurrence er endt med at udpege fem vinderforslag, der kommer fra både den etablerede elite inden for planlægning til de yngre vækstlagstegnestuer. Det tegner godt for fremtiden, tilføjer han.

De fem visioner er:

’Der er ingen ende på København’ af Cobe

’Fingerplan 2.0’ af Gründl Haahr Arkitekter

’En decentral organisme vokser frem’ af Tegnestuen Vandkunsten

Hædrende omtale

Ud over de fem udvalgte visioner er fem forslag blevet tildelt en hædrende omtale.

De fem forslag er:

  • ’Nær salten’ af Thing Brandt Landskab
  • ’Mere for flere med mindre’ af Niras
  • ’En meget grønnere fingerplan’ af Pasgaard Arkitektkontor & Lytt Architecture
  • ’Fingrene væk!’ af Sleth
  • ’Tid til at række ud’ af Urban Power

’Kredsløb’ af Nordland Arkitekter

’Mere landskab – mere by!’ af Masu Planning

Fra vision til virkelighed

De fem vinderforslag arbejder bl.a. med en helt ny bystruktur på Sjælland, hvor det centrale København, Roskilde og Hillerød udgør tre knudepunkter i et fremtidigt urbant kredsløb; et dige- og fjordlandskab ved kystzonerne som ny klimasikring; en overdækning af motorvejsnettet, så der skabes plads til mere bynær natur; samt en ’hyper-loop’-forbindelse, der knytter hele Øresundsregionen tættere sammen; og et nyt bud på en hovedstadsregion, hvor naturen sætter retningen for fremtidens udvikling.

De fem udvalgte teams skal nu viderebearbejde og konkretisere deres visioner, og den endelige vinder af konkurrencen afsløres i starten af januar 2025.

Relateret indhold