Dragende museum tager dig med tilbage til den kolde krig

Koldkrigsmuseet Regan Vest i Rold Skov åbner i begyndelsen af 2023 med både udstillinger og bunkerrundvisning. Åbningen er blevet udskudt på grund af flagermus i vinterhi, Covid-19 og forsinkede byggematerialer.
Den karakteristiske indgangstunnel vil fra begyndelsen af 2023 føre besøgende de 60 meter ned i koldkrigsbunkeren i Rold Skov. Foto: Lars Horn for Nordjyske Museer
Den karakteristiske indgangstunnel vil fra begyndelsen af 2023 føre besøgende de 60 meter ned i koldkrigsbunkeren i Rold Skov. Foto: Lars Horn for Nordjyske Museer

Regan Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark)

  • – En 5.500 m2 atomsikker bunker
  • – Blev i al hemmelighed opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering og regent i tilfælde af en atomkrig
  • – Var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014
  • – Projektet omfatter opførelse af et velkomstcenter med udstillinger om den kolde krig, ankomstfaciliteter, café og butik samt renovering af eksisterende bunker og maskinmesterbolig
  • Bygherre: Nordjyllands Historiske Museum/Ejendomsfonden Regan Vest
  • Bygherrerådgiver: Cowi
  • Totalrådgiver og arkitekt: Aart Architects
  • Arkitekt: Thøgersen & Stouby
  • Ingeniør: Niras Århus
  • Landskabsarkitekt: SLA Aarhus
  • Omfang: 5.500 m², 1 etage
  • Bæredygtighed: DGNB-certificeret
  • Anlægsbudget: Godt 78 mio. kr.
  • – Støtten kommer fra Realdania (31,3 mio. kr.), Augustinus Fonden (10,5 mio. kr.), Nordea-fonden (3,15 mio. kr.) Spar Nord Fonden (2 mio. kr.), Jutlander Fondene Himmerland (0,5 mio. kr.), Region Nordjyllands Vækst Forum (1,2 mio. kr.), Aalborg Kommune (4,15 mio. kr.) og Rebild Kommune (5,22 mio. kr.).
  • – Dertil kommer en anlægsbevilling fra Folketinget (20,1 mio. kr.).
  • Kilde: Byggefakta og Nordjyllands Historiske Museum

Åbningen af museet ved et af Danmarks mest hemmelighedsfulde steder, koldkrigsbunkeren Regan Vest i Rold Skov, finder sted i begyndelsen af 2023. Nordjyske Museer havde håbet at slå dørene til museet af samme navn op for publikum i slutningen af 2022, men da bunkeren – på grund af flagermus – ikke kan besøges i december og januar, vælger museet at skyde åbningen til 2023.

– Publikum skal have en helstøbt oplevelse, og vi synes ikke, det giver mening at åbne dele af et helt nyt museum, siger Lars Christian Nørbach, der er museumsdirektør for Nordjyske Museer, som Koldkrigsmuseet Regan Vest er en del af.

Det nye museum kommer til at bestå af flere dele. Det første, publikum møder, er en helt ny velkomst- og udstillingsbygning, tegnet af Aart Architects. Koldkrigsmuseet er dertil skabt som fire sorte bokse gemt dybt i skoven – inspireret af den mystik, som i årtier har præget Danmarks mest hemmelighedsfulde bunker, der ligger 60 meter under jorden.

Et dynamisk lamelsystem åbner velkomst- og udstillingsbygningen om dagen. Om natten lukker bygningen sig om sig selv. Illustration: Aart Architects
Et dynamisk lamelsystem åbner velkomst- og udstillingsbygningen om dagen. Om natten lukker bygningen sig om sig selv. Illustration: Aart Architects

Massive og introverte

På overfladen bliver velkomst- og udstillingsbygningen den eneste synlige manifestation af koldkrigsmuseet, hvis hovedattraktion er det 5.500 kvadratmeter store, atomsikre bunkeranlæg skabt til at huse regenten og regeringen.

‘Som fire sorte bokse ligger bygningen gemt dybt i skoven. Massive og introverte står boksene frem i landskabet som nærmest hermetisk lukkede udstillingsmontre, hvor kun et diskret tilbagetræk i facaden indikerer indgangen til museet. Klædt i anodiseret aluminium har boksene sin helt egen struktur, der gør dem modstandsdygtige i forhold til vind og vejr og samtidig spiller karakterfuldt sammen med det omgivende landskab, der rummer en af Danmarks bedst bevarede hemmeligheder,’ som Aart Architects beskriver projektet.

– Bunkeren er enestående bygningskultur, der rummer en samfundsfortælling om den kolde krig, som ikke er formidlet før. Projektet giver adgang til det oprindelige anlæg og bygger til med respekt for stedet og med den gode formidling i centrum. Det nye museum vil gøre historien levende og give nye stærke oplevelser til både voksne og børn, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania, der med 31, 3 mio. kr. er den største bidragsyder til museet.

De fire sorte bokse ligger gemt dybt inde i skoven. Massive og introverte. Overflader i beton og metal viderefører bunkerens rå udtryk, der indvendigt brydes af inventar i lyst træ. Illustration: Aart Architects
De fire sorte bokse ligger gemt dybt inde i skoven. Massive og introverte. Overflader i beton og metal viderefører bunkerens rå udtryk, der indvendigt brydes af inventar i lyst træ. Illustration: Aart Architects

Et samlet koncept

De fire bokses ydre er ens, men rummer hver sin funktion og stemning: Administrationen er privat og pragmatisk, caféen og butikken er lys og levende, læringscentret er fleksibelt og fokuseret, og udstillingen er fri og fortællende – og alle funktioner er bundet sammen af mellemrum, der giver rum for lys og refleksion, før den næste oplevelse udfolder sig.

Boksene ses som fragmenter i landskabet og indskriver sig i den samlede fortælling om Regan Vest med indgangen til bunkeren, den eksisterende maskinmesterbolig og andre historiske fragmenter, lyder det videre i Aarts beskrivelse.

Udover museumsbutik, café og de historiske bygninger rummer bygningen udstillinger om den kolde krig, om frygten for atombomben og Danmarks beredskab i den periode, lige som der fortælles om bunkerens konstruktion.

Museumsdirektør Lars Christian Nørbach siger:

– Når besøgende kommer for at se Regan Vest, er det ikke ‘bare’ museet, de kommer til. Det er et samlet koncept af udstilling, bunker, natur, maskinmesterbolig og læringscenter – og alt det har Aart formået at samle i én pakke.

Relateret indhold