Digitalisering sikrer bedre projekter og arkitektur

Teknologien og de digitale værktøjer kan levere det, vi efterspørger - nu skal branchen blot have kickstartet den tredje æra, lyder det efter seminaret "Klar Til Bygherren".
Mads Carlsen fra Årstiderne Arkitekter forklarer, hvordan digitaliseringen tager fart. Pressefoto.
Mads Carlsen fra Årstiderne Arkitekter forklarer, hvordan digitaliseringen tager fart. Pressefoto.

Sigma Estimates havde for nyligt i samarbejde med Autodesk, Projectspine og Likan inviteret 65 brancheaktører til dialog på DTU under seminariet “Klar Til Bygherren”. Her stillede Årstiderne Arkitekter, Sweco, Optimise samt NCC skarpt på håndtering af digitale data – IKT, BIM, VDC samt 2D 3D og 5D.

Hos Årstiderne Arkitekter har man en klar ambition om at være brancheledende inden for anvendelsen af IKT og BIM i alle faser af projekter, hvor det tjener som fælles forretningsform.

– Bygherre stiller flere og flere krav, så vi bliver nødt til at arbejde smartere for at kunne levere de ydelser, der kræves i dag. I stedet for f.eks.at bruge en betragtelig mængde af tid på tegningsopsæt, så kan vi nu med digitale værktøjer frigøre store ressourcer og derved i stedet bruge tiden på at skabe god og solid arkitektur, siger Mads Carlsen, BIM Manager hos Årstiderne Arkitekter, i en pressemeddelelse.

Ifølge Mads Carlsen er digitaliseringen et parameter til at have en eksistensberettigelse. Blandt andet med de enkle BIM værktøjer og de tilhørende digitale processer, der findes i dag, er det muligt af skabe værdi til forretningen og derved også stå markant stærkere i konkurrencen fremover.

Det rette tempo

I pressemeddelelsen understreges det, at nutidens stærkt voksende krav til samarbejde med bygherren er mere og mere digitalisering. Det skyldes et ønske om at opnå bedre projekter, hvor økonomi og slutresultat hænger solidt sammen.

Her viste NCC fordelene ved VDC, hvordan de inviterer indenfor i bygningsmodellerne inden første spadestik, hvilket blandt andet er med til at give alle parter værdi og bedre projekter, fordi man kan have nok så gode planer, men når man så ser det i VDC-modellen, så giver det hele måske pludselig en anden mening.

Ifølge Business Consultant hos Sigma Estimates Susanne Lund, så er IKT/VDC/BIM ikke et kompliceret it- eller software-system. Det er snarere en metode, og den kan bruges af alle i byggeriet. Hvis den løftes ind i virksomheden og dens projekter i rette tempo, vil den bidrage positivt til forretningen, særligt fordi økonomien i et projekt bliver mere realistisk.

– Som vi fik en god fornemmelse af, så er fremtidens teknologier allerede klar og er rykket ind hos en del arkitekter, rådgivere, entreprenører i større eller mindre grad. Nu skal vi som branche og mennesker blot selv kunne følge med. Det handler nemlig også i høj grad om metoder i de forretningsmæssige processer, siger Susanne Lund.

Relateret indhold