For at undgå lignende scenarier i fremtiden, som da Børsen brændte tidligere på året, har teknologivirksomheden Innopixel inviteret Leica Geosystems med i et projekt, der skal gennemføre en 3D-scanning af bl.a. altertavlen i Odense Domkirke.
Nybrud: 3D-printede betondæk gøres klar til byggepladserne
Med scanningen, der laves både inde i og udenpå domkirken vil virksomhederne sammenkøre data og benytte hinandens kompetencer til fremtidige scannings-projekter.
Det større formål er over tid bedre at kunne sikre de over 350.000 bevaringsværdige bygninger, der ifølge Slots- og Kulturstyrelsen findes i landets 98 kommuner:
En vigtig ’digital tvilling’
– Hvis en bevaringsværdig bygning styrter sammen eller brænder ned under en renovering, er det i langt de fleste tilfælde umuligt at genskabe bygningen, når der kun foreligger gamle plantegninger og billeder, fortæller Niki Christensen, der er adm. direktør i Leica Geosystems.
– Udfører man en databaseret 3D-scanning, inden man påbegynder renoveringen, får man skabt en ’digital tvilling’, og derved sikrer man, at unikke dele som facader, vinduer, døre, kviste, skorstene og andre konstruktioner ikke går tabt i genopbygningen, hvis det værst tænkelige sker.
Årets Robotvirksomhed forbedrer byggeriet med 3D-maskinstyring
Niki Christensen fortæller videre, at der i Italien er et krav om komplet 3D-scanning, inden et renoverings- eller tilbygningsprojekt startes, og dét mener han bør kopieres i Danmark:
– Som reglerne er nu, gambles der med Danmarks kulturarv. Vi så det med branden på Børsen, og hvis en anden bevaringsværdig bygning – eksempelvis under en energirenovering – brænder ned eller styrter sammen i morgen, så står vi i samme situation. Vi bør derfor i langt højere grad skabe de mest optimale muligheder for at genskabe bygningerne.