Dansk design: Nyt ungarsk museum smelter sammen med landskabet

Ungarns nye, naturhistoriske museum, der skal ligge mellem skov og by i Debrecen, er tegnet af danske BIG, der nærmest lader museet nedsænke i skovbunden.
Visualisering af museet, der putter sig i skovbunden. De tre bygningskroppe samles på midten i en bue, hvor besøgende kan gå
Museets tre bygningskroppe opført i massivt træ og med lokalt, forkullet træ på facaderne vil skabe en blød overgang mellem bygning og natur. Visualisering: BIG

En tidligere sportsplads i kanten af Nagyerdő-skoven ved Ungarns næststørste by, Debrecen, skal transformeres til et 23.000 kvm naturhistorisk museum.

Foto af museets facade, hvor man mellem lameller kan se ind i bygningen
Facaden beklædes med mørkt, forkullet træ fra lokalområdet. De tre bygninger på samlet 23.000 kvm opføres i massivt træ. Visualisering: BIG

Landets regering har store planer om at styrke Debrecen som kulturelt og akademisk knudepunkt frem mod 2030. Et af de store skridt mod målet er opførelsen af det nye museum, som danske BIG – Bjarke Ingels Group er blevet udvalgt til at tegne via sejr i en international arkitektkonkurrence.

Museet skal ligge delvist nedsunket i landskabet og vil smelte sammen med den omkringliggende skov. De grønne, skrånende tage vil blive beplantet med hjemmehørende arter, så skoven vil flyde hen over bygningen. Taget skal invitere til ophold og giver udsyn over både skov og by.

Visualisering af museet set fra skoven. En smal grussti leder et par hen mod museet
Der bliver adgang til det nye naturhistoriske museum fra alle sider – bl.a. fra Nagyerdő-skoven, som museet bliver nærmeste nabo til. Visualisering: BIG

De tre overlappende bygningskroppe hæver og sænker sig i takt med terrænet.

Partner i BIG, Hanna Johansson, siger:

– Vi har tænkt museet som en del af naturen – et sted, der både vokser ud af landskabet og er med til at forme det. Bygningen opføres i massivt træ og beklædes med mørkt, forkullet træ fra lokalområdet, hvilket får den til at falde naturligt ind i landskabet og skaber en blød overgang mellem bygning og natur. Vi ønsker at udnytte jordens termiske egenskaber, og integrere både geotermiske anlæg og solceller for at sikre et stabilt indeklima året rundt.

En menneskeskabt bakke

Museet bliver tilgængeligt fra alle sider og væves ind i nærliggende Debrecens struktur og det omkringliggende landskab. Det fortæller grundlægger og kreativ direktør i BIG, Bjarke Ingels:

Visualisering af museet indenfor med udstillede fugle i loftet og gæster der tager billeder af de udstillede genstande
Det massive træ, som museet opføres i, bliver fuldt synligt i udstillingsrummene. Her ses de danske arkitekters forestilling af en del af den permanente udstilling. Visualisering: BIG

– Vores idé tager udgangspunkt i landskabet og de spor, vi efterlader i det. Museet består af tre bånd, der snor sig op fra skovbunden og danner rum og passager, som inviterer både naturen og besøgende indenfor. Det bliver som en menneskeskabt bakke i skovåbningen – enkel i formen, men organisk i udtrykket. Et sted, hvor man kan gå på opdagelse i naturens vidundere.

Udsigt til trækronerne

Indvendigt fungerer ankomsthallen som et naturligt samlingspunkt, hvorfra der er visuel kontakt til de seks udstillingsfløje – fem til faste udstillinger og én til midlertidige udstillinger og events.

Visualisering af lobbyen med lys ind fra venstre. Til højre 'reoler' bygget ind mellem de bærende træelementer. Her er mindre naturgenstande udstillet. En dinosaur dominerer det højloftede rum
Lobbyen giver adgang og visuel kontakt til de tre bygningskroppes seks udstillingsfløje. Visualisering: BIG

På øverste etage findes bibliotek og restaurant med udsigt til trækronerne, og i underetagen ligger undervisningslokaler, værksteder, legeområder og laboratorier til studerende, familier og forskere.

Relateret indhold