Dansk byggeri nomineret til international arkitektpris

Handicaporganisationernes Hus omtales i arkitektkredse som "verdens mest tilgængelige kontorhus". Om det også ender med en pris, afgøres på kongres i Sydafrika.
Handicaporganisationernes Hus har hjemme i Høje Taastrup, hvor det er samlingspunkt for 17 handicaporganisationer.
Handicaporganisationernes Hus har hjemme i Høje Taastrup, hvor det er samlingspunkt for 17 handicaporganisationer.

Når UIA afholder den internationale kongres for arkitekter 3.-9. august i Durban i Sydafrika, er Danmark med i opløbet om en af de internationale arkitektpriser.

Således er Handicaporganisationernes Hus, som er bygget ud fra en vision om at skabe verdens mest tilgængelige kontorhus, nomineret til den internationale arkitektpris UIA i kategorien “Friendly Spaces Accessible to All”.

Prisen uddeles til et byggeri, der set ud fra et internationalt perspektiv udmærker sig i forhold til universelt design og inkluderende løsninger. Det danske byggeri er en stærk kandidat, mener en af de kreative kræfter bag projektet:

– Vores byggeri vil helt sikkert få stor bevågenhed. Både arkitektonisk og i forhold til tilgængelighed er det i en liga for sig, udtaler sagsarkitekt og partner Per Ravn fra Cubo Arkitekter A/S, der med Force4 som underrådgiver, er arkitekt på projektet.

Økonomisk, tilgængeligt og æstetisk

Handicaporganisationernes Hus, der også går under betegnelsen “Verdens mest tilgængelige kontorhus,” har siden opførelsen i 2012 tiltrukket sig opmærksomhed fra hele verden netop på grund af byggeriets tilgængelighed og æstetik.

Kontorhuset, der dagligt bruges af 17 forskellige handicaporganisationer, er beliggende i Høje Taastrup. Det er på mange måder et traditionelt kontorbyggeri med samme kontorfaciliteter som i et hvert andet kontorbyggeri. Det adskiller sig ikke fra andre kontorhuse, når man sammenligner priser på kontorbyggerier, der er energirigtige funktionelle.

Forskellen ligger i den måde, der er tænkt i tilgængelige løsninger og i den proces, som er gået forud for byggeriet. Resultatet er et eksempel på, at man ved at planlægge og indarbejde tilgængeligheden fra starten af projektet, kan skabe moderne kontormiljøer, der tilgodeser mange forskellige behov og gøre det på en økonomisk og æstetisk gennemført måde.

International bevågenhed

Arkitekt Andreas Lauesen fra arkitektfirmaet Force4 deltager på den internationale kongres i Durban i Sydafrika og skal præsentere projektet på konferencen.

– Jeg glæder mig meget til at skulle præsentere Handicaporganisationers Hus for mine internationale kollegaer. Jeg synes, det er et fantastisk byggeri, og jeg er utrolig stolt over, at jeg som repræsentant for team NCC kan være med til at formidle vores viden videre til arkitekter fra hele verden. Alene det, at vi er nået så langt, at vores projekt er med i Durban, viser, at vi i Danmark har nogle kompetencer og en innovativ tilgang til byggeri, som giver genlyd langt ud over landets grænser.

Handicaporganisationers Hus er blevet til i et tæt samarbejde mellem Danske Handicaporganisationer, brugerne af huset og et team bestående af Cubo Arkitekter A/S med underrådgiver Force4, landskabsarkitektfirmaet Møller og Grønborg og NCC Construction Danmark.

En del af bygherres visioner for byggeriet er, at det skal være med til at flytte rammerne og bevidstheden om at bygge tilgængeligt, så alle med handicap får lettere ved at færdes uhindret – ikke kun i dette byggeri men generelt. Det betød blandt andet, at bygherre lagde stor vægt på, at alle, der arbejdede på projektet, forstod behovet for tilgængelighed.

Teamet blev derfor uddannet i såkaldt universelt design, hvilket for eksempel indebar, at rådgiverne og NCC’s medarbejdere skulle opleve, hvordan det er at bevæge sig rundt i kørestol eller som blind eller svagtseende med stok.

Kontoret blev officielt indviet i december 2012.

Relateret indhold