Cirkulær pioner i Hirtshals skal sætte ny global standard for fiskeopdræt

Onnest ørredopdræt opfører verdens første fuldt cirkulære ørredanlæg på land. Med nul affald, høj fiskevelfærd og ambitioner om at gentænke hele værdikæden i produktionen.
Både i Hirshals Havn.
Havnen i Hirtshals skal gå forrest i forhold til fremtidens fødevareproduktion. Et kompetent rådgiverteam får ansvaret for den indvendige og udvendige indretning af Onnest-faciliteten, herunder materialevalg samt bidrag til produktionsflowet og arbejdsmiljøet. Foto: Arkitektfirmaet Hovaldt

I Hirtshals er et opsigtsvækkende projekt under opsejling. Her vil fiskeopdrætteren Onnest opføre verdens første fuldt cirkulære landbaserede ørredopdræt med en målsætning om 0 % affald og markant højere standarder for både miljø og fiskevelfærd.

Projektet, der har samlet en række højt specialiserede rådgivere og arkitekter, skal ikke blot levere fisk – men vise vejen for en ny måde at tænke fødevaresystemer på.

De to norske stiftere, Samuel Muren og Håkon Volden, står bag visionen, der skal gøre op med den traditionelle, ressourcekrævende fiskeproduktion og samtidig pege frem mod en ny industriel arkitektur med cirkulære principper i alle led.

Læs også

Dropper milliarddyr havneplan – men ikke ambitiøs udvidelse

Bag projektet står et rådgiverteam bestående af Hovaldt, Lendager, Schønherr og en række eksperter, som nu er i gang med at omsætte idéerne til konkret byggeri og drift.

– Det her bliver ikke bare en fabrik. Det er et banebrydende forsøg på at ændre vores fødevaresystemer globalt og proteinproduktionen her i landet. Vi kommer til at tegne og udvikle et industrielt anlæg, der ikke ligner det, man kender. Vi ønsker at skabe et sted, der inviterer borgerne helt tæt på, formidler cirkulariteten, indgår naturligt i det omkringliggende istidslandskab og fungerer med minimal affaldsproduktion, fortæller Dorte Hovaldt, adm. direktør i det nordjyske arkitektfirma Hovaldt.

Uset vidensdybde

Bygherren Onnest ønsker at demonstrere, hvordan reststrømme fra både fiskeopdrættet og nærliggende industrivirksomheder kan omsættes til nye ressourcer. Den cirkulære tankegang omfatter alt fra design og materialevalg til foder, energi og drift.

Læs også

Fra lærling til ledelse: Ny produktionschef er gået hele vejen i jysk malerfirma

– Det bliver et rådgivningsprojekt med en vidensdybde, der er uset. Eksempelvis er det planen at producere lokalt fiskefoder ud fra egen algeproduktion og restfisk fra Hirtshals i stedet for soja importeret helt fra Sydamerika, hvor der afskoves store områder. Slam og næringsrester skal indgå i algeproduktion, og overskudsvarme fra nærliggende industri – som brintproduktion – skal genbruges til procesvarme. Alt er tænkt cirkulært, siger Nicholas Duxbury Ransome, adm. direktør i Lendager.

Et nødvendigt opgør

Projektet udfordrer fundamentalt det eksisterende landbrug og animalsk fødevareproduktion, som i dag beslaglægger størstedelen af de danske landbrugsarealer.

Læs også

Klimatilpasning og strandø: Overvejer 285 mio. kroners fremtid for Rungsted Havn

Partner i Schønherr, Rasmus Stougaard, siger:

– I Danmark bruger vi i dag 80 % af vores landbrugsareal på at producere dyrefoder til husdyr, hvor køer eksempelvis skal spise op til 25 gange så meget protein som de selv udgør som slagtekvæg. Det er arealer, som kunne bruges til biodiversitet, skovrejsning, rekreative arealer eller til produktion af fødevarer til mennesker. Ørreder har en høj proteinkonvertering blandt alle andre animalske fødevarer og er derfor et oplagt valg til at producere de næringsstoffer og proteiner, vi har brug for. Det er den slags samfundsmæssige opgaver i stor skala, vi som samlet rådgiverteam føler os forpligtet til at arbejde med.

Øget overlevelse for fiskene

Ud over at være et cirkulært flagskib har projektet også ambitiøse mål for dyrevelfærd og sundhed. Ørrederne skal vokse op uden medicinering og vaccination, og anlægget skal konstrueres, så dødeligheden minimeres.

Læs også

To stærke hold kæmper om at forme Køges nye underføring

– Det er ikke ualmindeligt, at halvdelen af alle fisk dør i almindelige landbaserede anlæg i løbet af deres vækst. Vi går efter at løfte overlevelsesraten til over 95 % – og det stiller store krav til de tekniske anlæg og arkitekturen, slutter Nicholas Duxbury Ransome og Dorte Hovaldt samstemmende.

Global rækkevidde

Projektet har stærk opbakning fra Hjørring Kommune, og Onnest har etableret samarbejder med både lokale og internationale aktører. Anlægget skal fungere som videnscenter og eksempel på, hvordan fødevareproduktion kan gentænkes radikalt – med cirkularitet som rygrad.

Læs også

Entreprenør valgt til ombygning af hjemsted for Roskilde Festival

– Onnest i Hirtshals skal være et eksempel, der kan skaleres globalt. Hvis det kan lade sig gøre i Hirtshals, kan det også lade sig gøre i Holland, Frankrig eller Japan, siger Samuel Muren.

Relateret indhold