Sidste år blev det besluttet at sælge Dalum Kloster samt det omkringliggende grundareal, hvorefter en udbudsrunde afgjorde, at MT Højgaard Projektudvikling og C.F. Møller Architects skulle stå for udviklingen af hele området og forvaltningen af den helt særlige historiske arv.
Bygningsanlægget har sin oprindelse i Bennedicte nonneorden år 1193 og har siden undergået store forandringer og også fungeret som privat ejendom. Blandt andet har det været ejet af den kongelige familie og benyttet af kong Christian 4. men også fungeret som lokalt og offentligt samlingspunkt: Det har blandt andet været lokalt tuberkulosesygehus og har de seneste 150 år fungeret som kloster for den katolske nonneorden Sankt Hedvig Søstrene, der har udøvet en meget betydelig social indsats for svage og udsatte i regionen.
Med sin historie og naturskønne placering tæt ved Odense rummer klostret unikke muligheder for at skabe et særligt sted til glæde for mange mennesker. Michael Kruse, der er partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects, fortæller, at det er tanken, at de eksisterende historiske bygninger suppleres af nye bebyggelser, som skaber et åbent og imødekommende miljø i sammenhæng med både landskab og konteksten i øvrigt:
– Vi ønsker at videreføre og udvikle områdets historiske arv med sin betydning for natur, mennesker og samfund og vil have stort fokus på at skabe liv i både gamle som nye rammer ud fra et gennemgående socialt og bæredygtigt perspektiv.
Ifølge arkitekten skal omdannelse af Dalum Kloster ses som sammenhængende med omdannelsen af Dalum Papirfabrik, som er et større nedlagt industriområde, der er nabo til klostret.
C.F. Møller Architects står bag helhedsplanen for denne transformation samt en række byggerier, der skaber en ny mangfoldig bydel med tæt kontakt til både natur og Odense by. Planen indbefatter opførelse af 450 boliger af blandede boligtyper, hvoraf en del af boligerne etableres som lejligheder i de eksisterende fabriksbygninger. Derudover vil der være erhvervsbyggerier.