”Arkitektur er mere end ikoniske bygninger”: Arkitekturens Dag 2025 hylder hverdagslivet

På Arkitekturens Dag d. 6. oktober samler Arkitektforeningen hele landet om temaet ‘hverdagsliv’. I Odense og Lemvig er forberedelserne allerede i gang.
Foto: Odense Kommune

Arkitekturens Dag markeres i år mandag den 6. oktober under temaet hverdagsliv. Arkitektforeningen koordinerer det nationale program og inviterer tegnestuer, kommuner, kulturinstitutioner, fonde og foreninger til at åbne dørene for borgere og vise, hvordan arkitekturen former hverdagens rammer – fra boliger og arbejdspladser til byrum, fællesskaber og natur.

”Arkitektur er langt mere end ikoniske bygninger – den danner rammen om vores liv,” lyder budskabet fra Arkitektforeningen, der med dagen ønsker at skærpe blikket for det særlige i det almindelige og inspirere til en mere bæredygtig og nærværende hverdag.

Arkitektur skaber en ramme

Odense Kommune gentager traditionen og præmierer i år byens bedste byggerier, transformationer, renoveringer og uderum på Arkitekturens Dag. Alle borgere og virksomheder kan indstille kandidater frem til 22. august.

Læs også

Nordic Acoustics skifter hænder: Akustisk samspil skal skabe vækst

– Arkitektur er det, vi ser på overalt, hvor vi færdes. Det skaber en ramme om vores hverdag, og god arkitektur gør os glade og stolte, det vækker følelser i os, og derfor betyder det også noget for vores livskvalitet. På Arkitekturens Dag har vi fokus på hverdagens arkitektur for at præmiere de bedste eksempler i Odense Kommune og ikke mindst hylde de mennesker, som har skabt dem. Om det så er hjemlige rammer, et offentligt rum, en arbejdsplads eller et uderum på vejen derimellem, for de gode eksempler skal hyldes og give inspiration, siger by- og kulturrådmand Søren Windell.

En dommerkomité med både fagfolk og lægdommere – samt den nytiltrådte stadsarkitekt Susanne Renée Grunkin – vurderer de indkomne forslag. Vinderne offentliggøres ved et åbent arrangement i festsalen på Odense Rådhus 6. oktober.

Forskønner kommunen

Lemvig Kommune markerer også Arkitekturens Dag ved at uddele kommunens egen arkitekturpris. Prisen tildeles projekter, der forskønner og løfter kommunens fysiske rammer. Vindernes bygninger får en plakette som synligt bevis på anerkendelsen.

Teknik- og Miljøudvalget opfordrer både borgere og fagfolk til at indstille kandidater. Med prisen ønsker kommunen at sætte fokus på kvalitet og samarbejde mellem arkitekter og bygherrer.

Læs også

Varmepumpe-producent ansætter ny salgschef

– Prisen uddeles både som en præmiering og for at rose de gode kræfter, der arbejder for at forskønne og bygge nye flotte bygninger i vores kommune, fortæller udvalgsformand Steffen Damsgaard fra Teknik- og Miljøudvalget.

Arkitekturens Dag er for de to kommuner en oplagt anledning til at komme tættere på både nye og historiske projekter. Odense fremhæver sammenhængen til Bystrategi 2023 og byudviklingsplanen “+5000”, der skal skabe plads til flere indbyggere “på den gode måde”.

Lemvig bruger prisen til at skabe debat om arkitektonisk kvalitet i både små og store projekter.

Relateret indhold