Stor begejstring over ny folkeskole-aftale

Dansk Metal og Danske Byggecentre ser meget positivt på den nye aftale om folkeskolen, som vurderes også at kunne afhjælpe den store mangel på faglærte.
Langt flere elever skal have muligheden for at stifte bekendtskab med erhvervslivet, inden de går ud af folkeskolen, mener Dansk Metal. Genrefoto: Gettyimages.
Langt flere elever skal have muligheden for at stifte bekendtskab med erhvervslivet, inden de går ud af folkeskolen, mener Dansk Metal. Genrefoto: Gettyimages.

Antallet af faglærte mellem 30 og 50 år har været faldende siden starten af 00’erne, og denne udvikling forventes at fortsætte frem mod 2030: Ifølge tidligere beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil der mangle 99.000 faglærte på det danske arbejdsmarked.

Nu har regeringen sammen med forligskredsen bestående af Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti indgået en aftale, som består af 33 initiativer, der skal styrke folkeskolen i fremtiden.

Læs også: Flere faglærte tjener mere end akademikere

Hos Dansk Metal er der især glæde over tiltaget om obligatorisk erhvervspraktik:

– I Dansk Metal har vi længe haft fokus på, at langt flere elever skal have muligheden for at stifte bekendtskab med erhvervslivet, inden de går ud af folkeskolen, siger forbundssekretær og ansvarlig for uddannelse i Dansk Metal, Kasper Palm.

– Det vil udvide deres horisont og give dem mulighed for at prøve kræfter med fag, de ellers ikke ville møde. Det bliver nu virkelighed med den nye aftale om folkeskolen, tilføjer han.

Risikerer at drukne i vanetænkning

Desuden er det positivt, at faget ‘Teknologiforståelse’ kommer på skoleskemaet – selvom det desværre ikke er som enkeltstående fag, påpeger Kasper Palm:

– Det kan godt være, at det (faget Teknologiforståelse, red.) også skal integreres i andre fag, men det risikerer at drukne i vanetænkning. I fremtiden vil der være hårdt brug for flere unge med tekniske uddannelser og interesse for automatisering.

Danske Byggecentre: Høje forventninger

Med aftalen prioriteres varigt 740 mio. kroner årligt til at styrke folkeskolen, og dertil kommer en række engangsinvesteringer, som f.eks. 540 mio. kroner til flere fysiske bøger som modvægt til skærmbaseret undervisning. Desuden investeres der 2,6 mia. kroner til flere faglokaler for bl.a. at sikre fysiske rammer, der understøtter en mere varieret undervisning.

Hos Danske Byggecentre er der stor tilfredshed og støtte til initiativerne, herunder netop investeringer i faglokaler, skolebøger, intensiveret undervisning i dansk og matematik, juniormesterlære for de ældste elever og erhvervspraktik til alle.

Læs også: Mangel på faglærte: Indsats skaber 545 lærepladser

– Vi har høje forventninger til, at regeringen lykkes med at styrke erhvervsuddannelserne og øge optaget af elever, siger adm. direktør Palle Thomsen og uddyber:

– Den nye folkeskoleaftale indeholder flere elementer, som jeg finder fornuftige og giver eleverne i folkeskolen mulighed for at snuse til erhvervsskolerne. Det er gode tiltag, og forhåbentlig kan det være med til at nedbryde stigmatiseringen af uddannelserne.

Relateret indhold