Fremtidens faglærte skal uddannes på mere praksisnære og fleksible uddannelser med friere rammer og højere kvalitet.
Sådan lyder det fra regeringen, der netop har præsenteret reformprogrammet ’Forberedt på Fremtiden’ til 2,1 mia. kroner, der skal få flere unge til at vælge professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.
Tanken er, at det nye erhvervs- og professionsrettede gymnasium – epx – bl.a. skal være for dem, der har en plan om at tage en faglært uddannelse senere, men endnu ikke er klar til at starte direkte på en erhvervsskole efter folkeskolen.
Ros til regeringens planer om ny erhvervsrettet gymnasieuddannelse
– Hvis Danmark i fremtiden skal være et stærkt velfærdssamfund, og hvis vi fortsat skal være med i front, når vi taler grøn omstilling og nye teknologier, er vi nødt til at få flere til at vælge de praksis- og erhvervsrettede fag, siger uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund og tilføjer:
– Vi lægger i dag op til en omfattende kvalitetsreform, hvor vi skaber bedre og mere fleksible uddannelsesmuligheder på tværs af alder, drømme, behov og livsomstændigheder. Vi investerer i et massivt kvalitetsløft, større fleksibilitet og mulighed for fri efteruddannelse gennem hele livet.
Mangel på faglærte – Danmark skal lære af Estland og Kroatien
Med reformprogrammet ’Forberedt på Fremtiden’ vil regeringen give mulighed for at tage en uddannelse på deltid med sideløbende beskæftigelse, ligesom nye fleksible efteruddannelsestilbud skal gøre det muligt – også senere i livet – at dygtiggøre sig inden for sit fag.
Regeringen vil desuden ændre lovgivningen, så uddannelsesinstitutionerne kan oprette 400 nye studiepladser på engelsksprogede erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser fra 2027. De nye pladser skal oprettes inden for STEM-området og uden for de største byer.