Branchen er splittet: Akut mangel på arbejdskraft, men også lav efterspørgsel

Mens anlægsbranchen er mest udfordret af manglende hænder, savner byggeentreprenører og tømrere opgaver, viser de seneste tal.
Byggeri i København, med togskinner i forgrunden.
Manglen på arbejdskraft er ujævnt fordelt i byggeriet, og det kan forklare, hvordan et beskæftigelsesboom og ’bankruptcy blues’ kan finde sted samtidig, lyder det fra økonom. Genrefoto: Gettyimages.

Det tales ofte om, at bygge- og anlægsbranchen er udfordret af manglen på arbejdskraft.

Andelen af virksomheder, hvis produktion begrænses, fordi der ikke er nok hænder, har de seneste to år da også ligget på et stabilt højt niveau toppet i september 2021 med 48 %, mens andelen i juni i år ligger på 30 %.

Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, som dog også konstaterer, at, der i byggebranchen opleves en ujævn fordeling af udfordringerne, hvor nogle kæmper med akut mangel på arbejdskraft, mens andre lider under manglende efterspørgsel.

– Byggebranchen står midt i en usædvanlig ujævn situation, hvor udfordringerne varierer kraftigt ikke blot mellem de forskellige faggrupper, men også inden for hver enkelt gruppe, siger seniorøkonom Lasse Lundqvist, Prognosecenteret, der har kigget nærmere på tallene.

– Denne skæve fordeling af udfordringer afspejler det skifte, der generelt præger markedet i dag, og at det kan forklare, hvordan et beskæftigelsesboom og ’bankruptcy blues’ kan finde sted samtidig, tilføjer han.

Læs også

Anlæg slår rekord, mens boligbyggeriet tager største dyk i 13 år

Ifølge den seneste opgørelse fra juni melder 64 % af anlægsentreprenørerne om arbejdskraftmangel, hvilket er en betydelig stigning fra 53 % i maj, og gør anlægsbranchen til den mest påvirkede af arbejdskraftmangel blandt alle byggebranchens sektorer, påpeger Lases Lundqvist:

– Det er ingen overraskelse, at anlægsbranchen er den sektor, hvor mangel på arbejdskraft er mest udtalt, og det skyldes i høj grad investeringer i forbedring og udvidelse af transport- og energinetværk.

Splittet ned på virksomhedsniveau

Derimod oplever byggeentreprenører og tømrere mangel på efterspørgsel som den mest udbredte udfordring, mens arbejdskraftmangel er et mindre problem for murere sammenlignet med andre grupper:

– Det er interessant, at der også være store forskelle inden for den samme faggruppe, siger seniorøkonomen og tilføjer, at branchen er splittet helt ned på virksomhedsniveau.

Farlig cocktail

Lasse Lundqvist forklarer videre, at selvom finansielle begrænsninger ikke er den mest udbredte udfordring på tværs af byggebranchen, så udgør de en væsentlig risiko for visse faggrupper.

Det gælder særligt for murere og virksomheder inden for ’anden specialiseret bygge- og anlægsvirksomhed mv.’, hvor der rapporteres om betydelige problemer med at skaffe tilstrækkelig finansiering:

– Manglende finansiering kan hæmme virksomhedernes evne til at gennemføre projekter og opretholde deres drift, hvilket potentielt kan føre til større økonomiske vanskeligheder og i værste tilfælde konkurser, som vi så rekordmange af sidste år.

– Gældsniveauet i branchen er også på sit højeste, og blandet med højrentemiljøet er det altså en farlig cocktail, siger han.

Relateret indhold